U fočanskoj bolnici tinejdžeru vratili sluh

Radmila Đević
U fočanskoj bolnici tinejdžeru vratili sluh

Foča - Na Odjeljenju za otorinolaringologiju Univerzitetske bolnice u Foči juče je prvi put izvedena rekonstrukcija bubne opne pacijentu, čime je počela primjena najsloženijih operacija iz oblasti otohirurgije.

Zahvaljujući ovom zahvatu petnaestogodišnjem Paljaninu Nikoli Gavriloviću u potpunosti je vraćen sluh, a operaciju je predvodio direktor Klinike za otorinolaringologiju Kliničkog centra Srbije Nenad Arsović.

- Operacija je vrlo zahtevna, jer radimo u mikrotehnici u opštoj anesteziji. U pitanju je rekonstrukcija ne samo bubne opne, već čitavog aparata u srednjem uvu - kazao je Arsović.

On je pohvalio tim u Foči, za čije je članove rekao da su ambiciozni i da imaju veliku želju da napreduju u svim oblastima.

- Naša klinika ih dolascima ovde podržava stručno. Nekada oni izvode sami operacije, a mi asistiramo, a nekada i obrnuto - rekao je Arsović.

Nikoli Gavriloviću već nekoliko godina je bio oštećen sluh.

- Prije šest godina sam operisao krajnike i stavili su mi cjevčice, a nakon dvije-tri godine osjetio sam da mi je sluh oslabio. Rečeno mi je da mi je pukla buna opna. Trebalo je da se podvrgnem operaciji u julu u Kasindolu, ali imao sam neke pripreme pošto se bavim biatlonom, a onda su me uputili u Foču na operaciju - rekao je Gavrilović.

Fočanski ljekari nadaju se da će brzo usvojiti složene procedure i samostalno ih početi raditi.

  • Otohirurgija se ovdje dugo nije radila, a najavom da ćemo početi te operacije, već na spisku imamo oko 40 pacijenata - rekao je načelnik Odjeljenja za otorinolaringologiju Univerzitetske bolnice u Foči Siniša Šolaja.

Putovanja

Uvođenjem najsloženijih operacija iz oblasti otohirurgije u fočanskoj bolnici pacijenti više neće morati da odlaze u druge bolnice.

- Pacijenti iz ove regije, koji su morali ići u Beograd ili Banjaluku, ovim će dobiti centralnu bolnicu u kojoj će moći, što se tiče otorinolaringologije, da završavaju najveći broj operacija - naveo je Nenad Arsović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana