Trebinje plodno tlo za ulaganje

Ratomir Mijanović
Trebinje plodno tlo za ulaganje

Trebinje - Investitori iz Holandije i Turske žele u Trebinju da ulažu u tekstilnu industriju, obnovu Starog grada te druge projekte. Da je grad na Trebišnjici plodno tlo za investicije pokazali su i drugi učesnici dvodnevne Investicione konferencije "Investiraj u Trebinje 2017", koja je počela u petak.

Na ovoj konferenciji, koja je pod pokroviteljstvom grada Trebinja i uz podršku predsjednika RS Milorada Dodika, okupila investitore iz cijelog svijeta, predstavljeni su infrastrukturni, poljoprivredni i turistički potencijali, kao i zakonodavno-pravne pogodnosti, koje najjužniji grad RS nudi ulagačima.

- Zašto investirati u Trebinje? Zato što je evropsko tržište nadohvat ruke, zato što ovdje uspijeva sve, jer imamo efikasnu lokalnu upravu, zato što Trebinje ima hidropotencijal, potencijal za poljoprivredu, turizam i privredu uopšte. Zato što imamo kvalifikovanu radnu snagu prilagodljivu potrebama tržišta i zato što je naša poreska politika stimulativna, a operativni troškovi niski - rekao je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović otvarajući skup u prepunoj sali Kulturnog centra.

Petrović je istakao da je prvi cilj Investicione konferencije da ulagačima bude predstavljena vizija Trebinja i njegovog razvoja u narednih 15 godina.

Dodao je da u Trebinju postoji ogroman potencijal za gradnju stambeno-poslovnih objekata, izdvojivši poslovnu zonu Volujac i ekonomsku zonu Novo Trebinje, navodeći da stalno rade na razvoju saobraćajne i komunalne infrastrukture.

- Investitorima je na raspolaganju 887 hektara zemljišta u vlasništvu grada, registracija preduzeća sa stranim udjelom izjednačena je sa domaćim. Renta se umanjuje za 99 odsto za proizvodne objekte, kao i naknada za uređenje zemljišta, koja se umanjuje za 25 procenata - naveo je Petrović.

Vlasnik tekstilne kompanije "B i B tekstil grupa" iz Holandije Bart Brauer rekao je da želi da investira u tekstilnu industriju napominjući da je na konferenciju stigao da bi se detaljnije upoznao o mogućnostima obnove starih pogona i o radnoj snazi. Kazao je da je zainteresovan i za dizajniranje i razvoj brendova na ovom području.

Predstavnici turske Privredne komore iskazali su zainteresovanost za ulaganja u građevinarstvo i hotelijerstvo, a kažu da im je posebno interesantan Stari grad koji datira iz osmanlijskog perioda.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić istakao je da je Trebinje "motor" razvoja Hercegovine, prije svega, u turizmu i poljoprivredi.

Otvaranju konferencije, između ostalih, prisustvovali su i drugi ministri RS te predstavnici privrednih komora RS, FBiH i Srbije, ambasadori te episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Konferenciju su pratili i potencijalni ulagači iz Srbije, Rusije, Kine, Austrije, Turske i Grčke, a u poslijepodnevnim časovima skupu je trebalo da se pridruži i predsjednik RS.

U okviru konferencije u petak su održana tri panela, infrastruktura, privreda i poljoprivreda i turizam, dok su za danas (subota) bili u planu razgovori o zakonodavno-pravnim pogodnostima ulaganja u Trebinje i prekograničnoj saradnji.

Posebnu pažnju u petak izazvalo je obraćanje generalnog direktora kompanije "Svislajon" Rodoljuba Draškovića.

- Neophodno je da se investira u realni sektor, jer trebinjski i hercegovački narod hoće i zna da radi - rekao je Drašković koji je najavio da uskoro u Trebinju otvara pogon za proizvodnju dječje organske hrane.

Subvencije

Luka Petrović je istakao da je u 2017. godini planirano izdvajanje za subvencije bruto plata za novozaposlene radnike u iznosu od pola miliona KM, a u 2018. milion maraka. Kako je naveo, Trebinje je u procesu dobijanja BFC standarda i uvođenja ISO standarda, a u procesu realizacije je Akademija liderstva za prekograničnu saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana