Tasići ljudovali i slavili

R. T.
Tasići ljudovali i slavili

Višegrad - U selu Bijela kod Višegrada proteklog vikenda održan je šesti sabor Tasića, kojem su prisustvovali i članovi ostalih porodica koje su živjele ili žive u ovom selu.

Saboraši su se okupili kod crkve brvnare u izgradnji koja je posvećena Nerukotvorenom liku Isusa Hrista, a gdje je domaćin slave Slaviša Tasić sa arhimandritom Jovanom lomio slavski kolač. Oko dvije stotine saboraša, njihovih gostiju i dobročinitelja hrama preselilo se tada za novoizgrađene sofre pod nastrešicom, gdje je druženje nastavljeno.

U kratkoj besjedi arhimandrit Jovan Gardović je svim pravoslavnim hrišćanima ovog kraja poručio da slijede primjer Tasića i da se vraćaju korijenima i svom zapostavljenom zavičaju.

- Ovo je divan primjer gdje se familija okuplja, susreću se srodnici, njihova djeca upoznaju i sve se to dešava kod ovog prekrasnog hrama, duhovnog svetionika ovog kraja, koji će biti ponos Dabrobosanske eparhije - rekao je arhimandrit Gardović.

Tasići planiraju da do idućeg sabora izgrade kuću brvnaru u kojoj će biti ispisana imena svih Tasića poginulih u balkanskim ratovima, 16 dobrovoljaca solunaca, zatim stradalih  u Drugom svjetskom i otadžbinskom ratu, te da ovo mjesto postane vjersko-turistički kompleks pogodan za održavanje raznih manifestacija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana