Svesrpski sabor kod manastira Krušedol: Sabor za žrtve i zajedništvo Srba

Svjetlana Šurlan
Svesrpski sabor kod manastira Krušedol: Sabor za žrtve i zajedništvo Srba

Banjaluka - Deveti krajiški crkveno-narodni Svesrpski sabor "Krušedolska zvona 2015" biće održan sutra kod manastira Krušedol na Fruškoj gori povodom 20 godina stradanja i progona Srba iz Hrvatske tokom hrvatskih akcija "Bljesak" i "Oluja".

Saborovanju čiji je cilj i baštinjenje zajedništva Srba i čuvanje sjećanje na zavičaj i bogatu srpsku istoriju prisustvovaće predsjednik RS Milorad Dodik, a očekuje se i dolazak predsjednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. Dolazak patrijarha srpskog Irineja još je neizvjestan zbog zasjedanja Sabora Srpske pravoslavne crkve.

Pored obilježavanja godišnjice progona Srba iz Hrvatske, sabor je posvećen i obilježavanju 70 godina pobjede nad fašizmom, 100 godina od rođenja Branka Ćopića, 400 godina od osnivanja Bogoslovije "Sveta Tri jerarha" u manastiru Krka u Dalmaciji i 140 godina od početka Crnopotočke bune.

Svetu arhijerejsku liturgiju i parastos za sve Srbe koji su poginuli, nestali i umrle u izbjeglištvu u periodu od 1991. do 1999. godine služiće vladika sremski Vasilije sa sveštenstvom eparhije. Poslije trpeze ljubavi u manastirskoj blagovaonici na pozornici ispred manastira biće održan prigodan kulturno-umjetnički program. Program predstavlja smotru duha i narodnog stvaralaštva izvornih muzičkih i ženskih pjevačkih grupa i više kulturno-umjetničkih društava koja čuvaju i njeguju običaje, folklor i tradiciju zavičaja. Krušedolsku besjedu govoriće profesor Milo Lompar sa Filološkog fakulteta u Beogradu.

Član Organizacionog odbora Milan Ljepojević rekao je da se očekuje dolazak između 10.000 i 15.000 ljudi iz Srpske, Srbije, Makedonije, Hrvatske i dijaspore.

- Očekujemo mnogobrojne umjetnike, kulturno-umjetnička društva, etno-grupe, krajiške pjesnike, operske, izvorne i narodne pjevače i pjevačke grupe - istakao je Ljepojević.

Organizatori sabora su Asocijacija udruženja Srba izbjeglih iz Hrvatske, Eparhija sremska i Zavičajni klub Slavonija, a sabor je finansijski, tehnički i organizaciono podržalo  Predstavništvo RS u Srbiji. Krajiški crkveno-narodni Svesrpski sabor prošle godine nije održan jer su region pogodile katastrofalne poplave.

Zbornik

U susret saboru danas će u 11 časova u manastiru Krušedol biti održana promocija Zbornika radova "Srpski narod u Hrvatskoj od konstitutivnosti do nacionalne manjine". Na promociji će govoriti Nikola Žutić iz Instituta za savremenu istoriju, Momčilo Subotić iz Instituta za političke studije i Momčilo Diklić iz Instituta za evropske studije.

 

Obilježavanje godišnjica

- 20 godina stradanja i progona Srba iz Hrvatske

- 70 godina pobjede nad fašizmom

- 100 godina od rođenja Branka Ćopića

- 140 godina od početka Crnopotočke bune

- 400 godina od osnivanja Bogoslovije "Sveta Tri jerarha"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana