Sve manje mladih sklono krađama i nasilju

Anita Janković-Rečević
Sve manje mladih sklono krađama i nasilju

Banjaluka - Preventivne aktivnosti koje se godinama sprovode u Srpskoj rezultirale su smanjenjem maloljetničke delinkvencije, pa je tako u sukob sa zakonom lani došlo 230 mladića i djevojaka, što je za oko 25,3 odsto manje nego godinu dana ranije.

Prema podacima iz godišnjeg izvještaja Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS, među maloljetnim delinkventima, koji su tokom 2018. godine počinili 268 krivičnih dijela, bilo je 222 mladića i osam djevojčica. U njihovim policijskim dosijeima upisane su krađe, tuče, polno nasilje, zloupotreba droga i saobraćajni prekršaji.  

- Od ukupnog broja krivičnih djela koja su počinili maloljetnici, 168 je imovinskih, 39 protiv života i tijela, 13 u oblasti zloupotreba opojnih droga, 14 protiv polnog integriteta i seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja djeteta, pet u vezi sa saobraćajem i 29 ostalih djela - navedeno je u izvještaju MUP-a.

U kriminal su najviše ogrezli mladi u Banjaluci, gdje je njih 56 počinilo neko krivično djelo, a u stopu ih prate i vršnjaci iz Doboja i Bijeljine, gdje je prestup počinilo 49, odnosno 34 maloljetnika.

U MUP-u ističu da s ciljem smanjenja broja maloljetnih delinkvenata već godinama kontinuirano i planski rade na preventivnim aktivnostima čija su ciljna grupa djeca školskog uzrasta.

- Edukujemo školarce o opasnostima od narkotika, alkohola i duvana, te opasnostima koje vrebaju s interneta - naveli su u MUP-u i dodali da sprovode i aktivnosti na sprečavanju međuvršnjačkog nasilja.

Dodali su da policajci istovremeno kontinuirano rade na razvijanju saradnje i komunikacije sa školama, koje su bitan faktor u ovoj oblasti.

Psiholog Aleksandar Milić kaže da prevencija uvijek daje dobre rezultate, te da Srpska treba da nastavi u tom pravcu.

- Osnova primarne prevencije podrazumijeva aktivnosti od najmlađeg uzrasta, da djeca kroz igru uče o lijepom ponašanju. Neophodno je takve aktivnosti pojačati kako u porodici, tako i u školama. Broj maloljetnih delinkvenata tako će biti još manji - smatra Milić. Ističe da djeca koja ogreznu u kriminal mahom dolaze iz disfukcionalnih porodica.

- Oni oponašaju ljude iz svoje bliske okoline i s ulice, a nerijetko kopiraju i loše ponašanje koje se plasira putem malih ekrana - naveo je Milić i dodao da kažnjavanje, kritika i omalovažavanje destruktivno djeluju na djecu.

Školski policajac

U MUP-u RS istakli su da je u 187 osnovnih škola angažovan školski policajac, koji povremeno obilazi školu, dok je stalno prisutan u 15.

- Školski policajac povremeno obilazi i 53 srednje škole, a stalno je prisutan u njih 15 - naveli su u MUP-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana