Supruge palih boraca zaslužuju dodatnu pomoć

Milijana Latinović
Supruge palih boraca zaslužuju dodatnu pomoć

Banjaluka - Čelnici pojedinih lokalnih zajednica u Srpskoj razmotriće mogućnost da u budžetima za iduću godinu obezbijede novac za borački dodatak za supruge boraca koji su živote dali za odbranu otadžbine.

Trebinje je prva lokalna zajednica u RS u kojoj je gradska vlast za 250 supruga poginulih boraca Vojske RS sa područja tog grada obezbijedila u budžetu 80.000 KM za mjesečni i godišnji borački dodatak, a taj potez pozdravili su u opštinama i gradovima širom Srpske.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović kazao je da će ova lokalna zajednica u idućem periodu utvrditi tačan broj supruga palih boraca na području grada.

- Vidjećemo koliko će nam novca za te namjene trebati u budžetu i vjerovatno ćemo se i mi pridružiti Trebinju - rekao je Stevanović.

Živote za slobodu Republike Srpske i bolju budućnost svih budućih generacija dalo je i 612 boraca sa područja Gradiške.

Gradonačelnik Zoran Adžić ističe da su u odnosu na 2016. godinu izdvajanja u budžetu za boračke kategorije povećali za oko 65 odsto i da neće stati na tome.

- Ovo je zaista dobra ideja i razmotrićemo mogućnost da slijedimo primjer ovog hercegovačkog grada i da bar za iduću godinu obezbijedimo novac za te naknade - rekao je Adžić.

U proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu sa područja Sokoca poginulo je više od 200 boraca, a osim njihovih porodica, u ovom podromanijskom kraju gnijezda su poslije rata svile i mnoge porodice iz drugih dijelova Srpske čiji su najmiliji živote utkali u temelje RS.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica kaže da opština nastoji na sve načine da tim porodicama koliko god je moguće obezbijedi bolje uslove života.

- Razmislićemo o uvođenju boračkog dodatka za supruge poginulih boraca. Toliko im bar dugujemo. Ukoliko bude moguće, već u budžetu za iduću godinu planiraćemo novac za te namjene - rekao je Bjelica.

Da briga o porodicama poginulih i ratnih vojnih invalida mora biti svakodnevna potvrđuje i predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS (BORS) Duško Miletić. On naglašava da je Trebinje uvođenjem boračkog dodatka za supruge palih boraca napravilo značajan iskorak.

- Supruge poginulih boraca su ranije imale neke slične naknade, ali je to vjerovatno zbog nedostatka novca ukinuto. Svako poboljšanje statusa boračke populacije je dobrodošlo - rekao je Miletić.

Ćosić

Predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić ocijenio je da je boračka populacija najosjetljivija i najbitnija, zbog čega svi treba da daju doprinos poboljšanju njihovog statusa.

- Ukoliko slična inicijativa dođe na dnevni red predsjedništva saveza, biće razmotrena. Do sada nismo imali zvaničnih inicijativa za uvođenje ovog dodatka - rekao je Ćosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana