Stižu milioni za odbranu od poplava

Srna
Stižu milioni za odbranu od poplava

Šamac, Brod - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić istakao je da je proteklih nekoliko godina na području Šamca uloženo oko četiri miliona KM u sistem odbrane od poplava, te da treba da bude uloženo još milion maraka u repariranje dvije crpne pumpe da bi taj sistem bio veoma pouzdan.

Mirjanić, koji je juče sa rukovodstvom Šamca i predstavnicima Civilne zaštite obišao ušće rijeke Bosne u Savu, a potom i pumpne stanice Duga i Rudine, rekao je da će se u narednom periodu raditi na definisanju oko osam kilometara nasipa uz rijeku Bosnu.

- Idejno rješenje je završeno, sada ćemo to razrađivati i tu će trebati oko četiri miliona KM. Mislim da ćemo to u toku ove godine realizovati i najvjerovatnije započeti radove - naveo je Mirjanić i dodao da bi Šamac tako bio u potpunosti zaštićen od poplava kada je riječ o rijeci Bosni.

Direktor lokalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Mihajlo Đurđević istakao je da će biti izvršen veliki remont crpne stanice Duga, što će omogućiti savremenije i bolje pumpe, napominjući da su sadašnje pumpe iz 1985. godine, ali da još obavljaju funkciju.

Mirjanić je poslije Šamca boravio u Brodu, gdje je rekao da će do kraja godine u hidromelioracione sisteme u ovoj opštini biti uloženo 6,2 miliona maraka.

On je sa načelnikom Broda Ilijom Jovičićem posjetio crpne stanice Ivanjsko polje jedan i dva, savski nasip, i lokaciju Poloj, gdje se izlila Sava.

Mirjanić je istakao da će 3,5 miliona KM biti uloženo u sanaciju nasipa, pojedinih klizišta, uređenje silazno-uzlaznih rampi sa kanala, te rekonstrukciju i proširenje crpnih pumpi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana