Srpska u malom niče na obalama Ukrine

Milijana Latinović
Srpska u malom niče na obalama Ukrine

Derventa - Izgradnja parka “9. januar” u Derventi, jedinstvenog na ovom području, počeće sa prvim sunčanim danima i imaće obrise Republike Srpske. Gradovi i opštine koji budu željeli moći će da u njemu zasade drvo i tako učvrste temelje prijateljstva.

Prvi čovjek Dervente Milorad Simić potvrdio je za “Glas Srpske” da su pripremni radovi na lokaciji gdje se nekada nalazila Osnovna škola “Zdravko Čelar” završeni.

- Očišćen je prostor, izabran izvođač i samo čekamo da kiša prestane da bi radovi mogli početi. Projektanti su osmislili da park, gledano iz ptičje perspektive, ima obrise granica i teritorije Republike Srpske, i mislim da takvog nema nigdje - istakao je Simić i dodao da će park graditi derventsko preduzeće “Geokop”.

U sklopu parka biće izgrađeni šetalište, ljetna pozornica za kulturne manifestacije, teretana na otvorenom i igralište za djecu.

- Čim radovi zvanično počnu ponudićemo našim komšijama, opštinama i gradovima da u našem parku simbolično zasade stablo, da to drvo njegujemo i zalijevamo našim prijateljstvom. Ništa ne treba da investiraju, samo da pruže ruku prijateljstva i da dođu - rekao je Simić i dodao da su čelnici Banjaluke, Trebinja, Bijeljine i Prijedora već izrazili želju da na taj način učvrste prijateljske veze sa Derventom.

Dodao je da će arhitekte izabrati biljke koje mogu da uspijevaju na tom području, ali da bi on simbolično svakoj lokalnoj zajednici dodijelio čuvenu najstariju biljku na svijetu.

- Teško je izabrati određenu biljku, a ja bih svima dao ginko bilobu, specifičnu biljku koja je iznad svega i ljekovita - istakao je Simić i pozvao prijatelje čelnike lokalnih zajednica širom Srpske da dođu i zajedno izgrade svoj kutak u gradu na obalama Ukrine.

Ugovor o izgradnji parka “9. januar” u Derventi početkom aprila potpisali su Simić i predstavnik grupe izvođača radova okupljenih oko firme “Geokop” Savo Ružojčić.

Taj projekat finansiraće Vlada Republike Srpske i opština Derventa u iznosima od 350.000, odnosno 115.000 maraka. Planirano je da izgradnja parka traje 150 dana od dana uvođenja u posao. Novoizgrađeni park će u narednim fazama pješačkim mostom preko Ukrine biti povezan sa Gradskim parkom.

 “Italijanski” grab

Milorad Simić je ispričao da se Derventa bratimila prije deset godina s italijanskim gradićem Pinerolo.

- U znak prijateljstva tamo sam zasadio jedan grab i kad god sam u prilici da odem u Italiju prvo obiđem taj naš grab da vidim koliko je izrastao - kazao je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana