Spomen-ploča svjedok humanosti medicinara ratne bolnice Koran

Srna
Spomen-ploča svjedok humanosti medicinara ratne bolnice Koran

Pale - Ispred ratne bolnice na Koranu u Palama otkrivena je spomen-ploča na kojoj je ispisano da je od 4. aprila 1992. do 30. juna 1996. godine u toj zdravstvenoj ustanovi liječeno više od 20.000 ljudi i obavljeno više od 12.000 operacija.

Spomen-ploča simbolizuje značaj ove ustanove tokom proteklog rata i svjedoči o nadljudskim naporima ljekara i kompletnog tadašnjeg zdravstvenog osoblja u liječenju mnogih ljudi, srpskih boraca i djece, a otkrivena je povodom 26 godina od osnivanja ratne bolnice "Koran" u okviru Četvrtog sanitetskog bataljona Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS.

Ugledni srpski ljekar, hirurg Mirko Šošić rekao je da je ratna bolnica "Koran" počela da radi 4. aprila 1992. godine, kada je uspješno obavljen i prvi porođaj žene bošnjačke nacionalnosti.

- Tokom cijelog rata ponašali smo se profesionalno. Ni meni niti bilo kome od ljekara u bolnici nije bilo važno koje je nacionalnosti ranjenik. Za nas je to bio samo čovjek kome treba pomoć - prisjeća se Šošić, dodavši da su sve radili besplatno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana