Skupština Udruženja lažova u Sitnešima kod Srpca: Krava koja jede eksere donijela pobjedu

Dejan Jovičić
Skupština Udruženja lažova u Sitnešima kod Srpca: Krava koja jede eksere donijela pobjedu

Srbac - Titulu najvećeg lažova srbačke opštine ponio je Radivoje Obradović iz Srđevića, koji je na 71. Skupštini Udruženja lažova, održanoj u Sitnešima kod Srpca, ispričao kako je njegov djed Milan provaljivao vrata štale koju je krava zakovala ekserima.

On je kazao da se to u  njegovom selu prepričavalo godinama jer do sada takvo nešto nije viđeno na ovim prostorima.

- Djed je imao kravu Šarenku, koja je često lomila jasle za koje je bila vezana i činila štetu na vratima štale, pa je od kvalitetne hrastovine napravio čvršće jasle i nova vrata. Međutim, u štali je zaboravio kantu sa četiri kilograma eksera. Ujutro kad je došao nije mogao otvoriti vrata, pa ih je provalio sjekirom, a kada je ušao imao je šta da vidi, krava je progutala eksere i puštajući gasove zakovala vrata - kaže Obradović.

Tročlani žiri donio je jednoglasnu odluku da Obradovićevu priču kruniše prvim mjestom, za šta je dobio simboličnu nagradu, gajbu piva. U najužem krugu za osvajanje nagrade našla se i priča Dušana Malinovića, koji je ispričao da je upregao dva mačka sa kojima se vozio selom. Ove godine je “kratkih rukava” ostao i višestruki osvajač titule najvećeg lažova, Vid Babić, kome je takođe za dlaku izmaklo prvo mjesto. On je ispričao kako se prije nekoliko dana kretao šumom sa lovačkom puškom u ruci i naletio na divljeg jarca.

- Pošto je na snazi zabrana lova, u prvom momentu nisam planirao da ga lovim, ali sam tada prelomio da to uradim po cijenu da dobijem kaznu. Kada sam podigao pušku, jarac se prepao i pao u provaliju, a kada sam prišao i pogledao dole, vidio sam da je pao na divlju svinju koju je probo rogovima. Tako sam pukom srećom odjednom dobio dva ulova - rekao je Babić, koji je i sekretar Udruženja lažova.

On je kazao da društvo uspješno djeluje već više od sedam decenija, a naslijedilo je prvobitno udruženje koje je osnovano još 1947. godine i jednom godišnje okupljalo građane iz cijele srbačke opštine koji su pričali “lovačke priče” za koje se kunu da su istinite.

- Mještani ovog kraja su uvijek bili poznati kao velike šaljivdžije, a grupa njih je osnovala udruženje koje se prvo zvalo “Andrpovci”, a 1974. godine promijenilo naziv u Društvo lažova. Ovo je tradicija koja se nikad neće ugasiti jer se običaji prenose s koljena na koljeno i pristupa nam sve veći broj mladih - rekao je Babić.

Priznanje za najvećeg lažova Obradoviću je uručio osamdesetosmogodišnji Vlado Rakić, koji je prije desetak godina izabran za doživotnog predsjednika udruženja. 

Priče o stablu i afričkoj šljivi

Titulu najvećeg lažova lani je ponio Nedeljko Berić iz Sitneša, koji je ispričao da je u mladalačkim danima zasadio stabla na kojima su nikli odijelo, košulja, cipele i novčanice od hiljadu dinara. Tada je zasadio “hiljadarku” iz koje je izraslo stablo sa novčanicama koje nije pokupio, već je čekao da dinar ojača. Kada je nastupila inflacija, od prikupljenog novca uspio je da kupi tek dvije kutije cigareta.

Vid Babić je 2016. godine ispričao kako je od panjeva afričke šljive sušio kobasice koje su narasle i probile krov, dok je godinu ranije opisao kako se u glavi ovna smjestio roj pčela koje su napravile čak pet kilograma meda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana