Rode čeka novo gnijezdo

K. Ć.
Rode čeka novo gnijezdo

Bratunac - Za rode, koje više od deceniju borave u dvorištu Doma zdravlja u Bratuncu, izgrađeno je novo gnijezdo.

Inicijativu ljubitelja ptica za izgradnju novog gnijezda podržali su bratunački privrednici, koji su izgradili stub i metalno gnijezdo na mjestu na kojem je dotrajao drveni stub.

- Tokom izgradnje objekta Doma zdravlja došlo je do oštećenja stuba na kojem su rode napravile gnijezdo. To se, na sreću desilo kada su one odletjele u toplije krajeve - rekao je Branko Filipović, koji je veliki zaljubljenik u prirodu i koji je godinama pratio rode i njihove mlade. Mnogi su, kaže, bili zabrinuti da li će se rode vratiti.

- Rode se vraćaju svakog proljeća, a na ovom mjestu se izlegu mladi - priča Filipović. Interesantno je, kaže on, posmatrati te ptiće kako uče da lete.

- Najprije rašire krila i podižu se nekoliko metara iznad gnijezda. Kada taj let savladaju, onda lete desetak metara i slijeću na krov Doma zdravlja. Kasnije lete do Drine i Križevice, gdje nalaze hranu - ističe Filipović. Rode su odletjele iz Bratunca, ali se, priča ovaj Bratunčanin, jedna vratila. Viđena je prije nekoliko dana kod rijeke Križevice.

- Šalili smo se na račun toga. Roda se vratila da vidi dokle smo stigli sa izgradnjom njihovog toplog doma - kaže Filipović. Povratku roda posebno se raduju bratunački mališani, koji često dolaze i posmatraju ih.

- Izgradićemo još nekoliko kvalitetnih platformi za rodina gnijezda na području grada. Rode su plemenite ptice, koje su i simbol novog rađanja i života - zaključio je Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana