Pusto pojilište Kušmetovac

S. M.
Pusto pojilište Kušmetovac

Rogatica - Korita izgrađena na izvoru izdašnog vrela Kušmetovac, na Staroj Boriki kod Rogatice, tamo gdje je davne 1903. godine svoje bitisanje započela sada već bivša ergela konja bosansko-brdske i arapske pasmine, danas su pusta i neiskoristiva.

Izvor je adaptiran za pojenje više desetina grla i druge stoke iz okolnih sela, sa sjetom pričaju nostalgičari sa Borika, a sada je došlo moderno doba, automobili i tehnika za obradu zemlje, pa su konji gubili na značaju.

To je bio, smatra se, razlog da se iz godine u godinu smanjivao i broj grla na ergeli, a sa njima i interesovanje za objekte vrela Kušmetovac.

Zub vremena odrađivao je svoje. Posebno su stradala korita, iz kojih su konji pili vodu, pa su i ona doživjela sudbinu ergele, koja je ove godine otišla u legendu, poslije skoro 120 godina postojanja. Korita su postala ruina kod kojih više nema tragova konjskih kopita.

- Za razliku od njih, vrelo Kušmetovac nastavlja život. Podarili su mu ga opština Rogatica, obezbjeđenjem potrebnog građevinskog materijala i porodica Kušić iz Stare Borike, koja je uradila najveći dio posla - kaže predsjednik Skupštine opštine Rogatica Đoko Razdoljac.

Ako ništa drugo, poslije svega što je nekada bilo i krasilo Borike, neki putnik namjernik moći će tu da se odmori i napije hladne vode sa Kušmetovca.                                                                                               

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana