Projekt menadžer u opštinu Kotor Varoš pod lupom

D. G.
Projekt menadžer u opštinu Kotor Varoš pod lupom

Kotor Varoš - Zamjenik načelnika Kotor Varoša Mladen Trivunović iz SDS-a i Klub odbornika te stranke u Skupštini opštine podnijeli su prijavu Upravnoj inspekciji u kojoj su naveli da je na poziciju projekt menadžera u opštinsku upravu nezakonito zaposlen kadar DNS-a Goran Đurić.

U prijavi koju su potpisali Trivunović i predsjednik Kluba odbornika SDS-a u Skupštini opštine Kotor Varoš Milorad Savanović navedeno je da je prijemom projekt menadžera prekršen niz propisa kojima su regulisani prijem radnika, odnosno službenika u opštinsku upravu. Navedeno je da je opis njegovih poslova koji je definisan važećim Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta opštinske uprave Kotor Varoš u suprotnosti sa Uredbom o načelima za unutrašnju organizaciju i sistematizaciju radnih mjesta u opštinskoj upravi. U prijavi je istaknuto i da je u pravilniku propisano i da lice koje obavlja navedene poslove ima status službenika treće kategorije i da je jedan od uslova za to radno mjesto 180 ECTS bodova i godina radnog iskustva.

 - To je nezakonito i suprotno Uredbi o kategorijama, zvanjima i uslovima za obavljanje poslova službenika u jedinicama lokalne samouprave kojom je za službenika treće kategorije propisano kao uslov četvorogodišnji studij ili prvi ciklus studija sa ostvarenih najmanje 240 ECTS bodova ili ekvivalent i najmanje tri godine radnog iskustva u traženom stepenu obrazovanja i položen ispit za rad u upravi koji pomenuto lice nema - istaknuto je u prijavi.

SDS navodi da je način popunjavanja radnog mjesta projekt menadžer nezakonit i u suprotnosti i sa Zakonom o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave, te da se rješenje o postavljenju poziva na dio zakona koji predviđa imenovanje gradskog menadžera, iako Kotor Varoš nema status grada.

- Lice koje obavlja navedene poslove je otpušteno iz javne ustanove čiji je osnivač opština Kotor Varoš i to kao posljedica teže povrede radne dužnosti. Diploma koju posjeduje referent stečena je nedavno i sporno je radno iskustvo koje ovo lice posjeduje - navedeno je u prijavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana