Projekat Kod prijateljstva - važan korak u diplomatiji

Srna
Projekat Kod prijateljstva - važan korak u diplomatiji

Bijeljina - Delegacija Republike Srpske boravila je u Rostovskoj oblasti u Rusiji, u okviru rusko-srpskog projekta "Kod prijateljstva", čiji je cilj da se snagom "dječije diplomatije" sačini dokumentarni film o životu mladih pokoljenja Rusije i Srpske.

U okviru ovog projekta, u uzvratnoj posjeti vršnjacima iz Rusije, petoro djece iz Republike Srpske upoznalo se o načinu života svojih vršnjaka iz Azova, grada na rijeci Don, a u pratnji djece bili su predstavnici Srpsko-ruske zajednice "Zavet" iz Bijeljine i starješina bijeljinskog Hrama Svetog Pantelejmona protojerej Goran Nenić.

Delegaciju iz Srpske, u kojoj su bili i koordinator Dragana Jovović, te pedagog Danka Rabota, oduševila je priroda tihog Dona, gostoprimstvo i bogata istorija ove ruske oblasti.

Jovovićeva je istakla da je delegacija iz Srpske na svakom koraku nailazila na srdačan prijem i toplu dobrodošlicu ruskog naroda, te da su djeca upoznala bogatu istoriju i kulturu ove ruske oblasti.

Jedan od učesnika ovog projekta Nikoleta Radivojević iz Bijeljine rekla je da je ovo iskustvo u Rusiji bilo nešto najljepše u njenom životu, da je naučila mnogo o ruskim običajima i kulturi, te zahvalila ruskoj ekipi na divnom dočeku u Azovu, kao i na pozivu da učestvuje u projektu "Kod prijateljstva".

Prijem kod gradonačelnika Azova

Učesnike projekta "Kod prijateljstva" primio je gradonačelnik Azova Vladimir Rašćupkin, sa kojim su razgovarali, između ostalog, o prijedlogu ruskog tima za uspostavljanje prijateljskih veza Bijeljine i Azova.

Rašćupkin je ocijenio da ova dva grada imaju mnogo toga zajedničkog i da njihove veze mogu biti važan korak u diplomatiji.

On je pozvao članove srpskog tima da dođu u Azov u ljeto 2018. godine kada će u okviru Svjetskog šampionata u fudbalu ovaj grad na Donu biti baza za trening jednog od timova učesnika.

U Azovu, koji se smatra "čitalačkim gradom", u centralnoj biblioteci goste iz Republike Srpske dočekala je izložba djela Ive Andrića i Branislava Nušića prevedenih na ruski jezik.

Učesnici projekta su u Hramu Jovana Kronštatskog u Rostovu na Donu prisustvovali liturgiji koju je služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit rostovski i novočerkaski Merkurije, uz sasluženje sveštenstva i srpskog gosta protojereja Gorana Nenića.

Uručeno odlikovanje za poginulog ruskog dobrovoljca

Predstavnik srpsko-ruske zajednice "Zavet" iz Bijeljine Slobodan Trifković je u Hramu Svete Trojice u Azovu uručio posthumno odlikovanje za Olega Stanislavoviča Ktitarjenka /24/, ruskog dobrovoljca koji je poginuo 24. juna 1995. godine braneći Republiku Srpsku.

Odlikovanje predsjednika Republike Srpske u znak zahvalnosti Olegu što je svoj život ugradio u stvaranje Republike uručen je njegovoj majci Nini Petrovnoj Mjazini, koja često dolazi u Srpsku, posjećuje grob svog sina u Milićima i pronalazi veliko zadovoljstvo u zajedništvu sa srpskim narodom.

U posjeti rodnom gradu Čehova

Gosti iz Republike Srpske ponijeli su snažne utiske iz Donske zemlje.

Osim Azova, bili su i u Rostovu na Donu, Novočerkasku i drugim naseljima rostovske oblasti.

U Taganrogu - gradu-muzeju, posjetili su rodnu kuću Antona Pavloviča Čehova, kao i Hram Svetog Nikolaja Čudotvorca, gdje počivaju mošti Svetog Pavla Taganroškog.

Medijska pažnja

Velika medijska pažnja poklonjena je posjeti srpske delegacije u okviru projekta "Kod prijateljstva" u Rusiji, a Natalija Pičurina, u ulozi reportera, prilježno je pratila svakodnevne aktivnosti učesnika projekta tokom boravka u Bijeljini i Azovu.

Premijera filma na Dan Republike Srpske

Premijera dokumentarnog filma o životu mladih pokoljenja Rusije i Srpske očekuje se u Bijeljini 9. januara sljedeće godine, na Dan Republike Srpske.

Za vrijeme posjete ruske delegacije Bijeljini u julu već je u radnom portfelju rukovodioca projekta Antona Babića i režisera filma "Kod prijateljstva" Nadežde Žerebilo snimljeno 25 časova materijala, hiljade fotografija -neprocjenjiv sadržaj o porodičnim i tradicionalnim vrijednostima dvije bratske strane.

Projekat, koji je pokrenula organizacija Teatar "Kul-šou", izabran je na konkursu "Pravoslavna inicijativa 2017", a podrazumijeva kreativne radionice za djecu učesnike iz Rusije i Republike Srpske, njihovo upoznavanje o pravoslavnim svetinjama, istoriji, kulturi, tradiciji pravoslavnih naroda obje zemlje.

Delegacija iz grada Azova, koju je činilo petoro djece, režiser i snimatelj boravila je u posjeti Republici Srpskoj od 18. do 25. jula. Sa učesnicima projekta bio je i protojerej azovskog gradskog okruga Aleksandar Mirošničenko.

Tokom boravka, učesnici projekta iz Rusije posjetili su, između ostalog, hramove i manastire u Bijeljini, etnografski kompleks Etno-selo "Stanišići", Muzej Semberije, Narodnu biblioteku "Filip Višnjić", te učestvovali u lokalnim televizijskim emisijama i upoznali se o pravoslavnim i porodičnim tradicijama srpskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana