Prepuna sala dokaz da djeca s autizmom nisu sama

Anita Janković-Rečević
Prepuna sala dokaz da djeca s autizmom nisu sama

Banjaluka - Graja i dječji smijeh odjekivali su u ponedjeljak uveče salom banjalučkog pozorišta "Jazavac", koja je bila tijesna da primi sve mališane i njihove roditelje koji su došli da pjesmom i plesom podrže drugare s autizmom.

Humanitarni koncert "Autizam govori srcem" petu godinu zaredom organizovalo je Udruženje Centar za edukaciju "Tvoja riječ" povodom Svjetskog dana osoba s autizmom s ciljem skretanja pažnje javnosti na značaj edukacije i prihvatanja djece sa poteškoćama u razvoju.

Mnogobrojna publika je uživala u dječjim nastupima, a na pozorišnoj sceni su se smjenjivali pjevači, plesači, balerine, folkloraši… 

Predsjednica Udruženja "Tvoja riječ" Olivera Ratković kaže da je prezadovoljna jer je sve bilo toplo, emotivno i veselo.

- Bilo je čarobno. Učesnici su dali svoj maksimum, a salom, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, odisala je posebna atmosfera. Bila je to prava dječja žurka, a mališani su plesali, pjevali i sa scene mahali roditeljima u publici - rekla je Ratkovićeva. Dodala je da je zahvaljujući višegodišnjem radu udruženja svijest javnosti o osobama s autizmom promijenjena nabolje, te naglasila da imati dijete sa poteškoćama više nije tabu tema.

- Zbog stalne priče u javnosti o djeci sa poteškoćama, društvo je postalo humanije i toplije, a takvi problemi se više ne skrivaju pod tepih - rekla je Ratkovićeva.

Ljekaru i banjalučkoj odbornici Snežani Kutlašić-Stević i predstavnicima Osnovne škole "Ivo Andić" na koncertu je uručena povelja humanosti zbog posebnog doprinosa.

Kutlašić-Stević je istakla da je djeci s autizmom potrebna ljubav i senzibilizacija šire društvene zajednice.

- Ovaj humanitarni koncert je samo jedna od stvari koje mi kao društvo možemo da pružimo toj djeci. Bez inkluzije za tu djecu nema prosperiteta - rekla je Snežana Kutlašić-Stević.

Đaci banjalučke OŠ "Ivo Andrić" već petu godinu su dio ove humanitarne priče, a direktorica škole Željka Opačić kaže da u njihovoj obrazovnoj ustanovi znanje stiču 24 učenika sa poteškoćama.

- Ovom prilikom svoj toj djeci želimo da pokažemo da nisu sama i da smo uz njih - rekla je Opačićeva. 

Posjetioce su zabavljali Dječji hor "Vrapčići", kulturno-umjetnička društva "Sveti Sava" i "Veselin Masleša", kao i plesni studio "Siti džez", baletski studio "Alegro", Klub ritmičke gimnastike "Alegro", vokalni atelje "Mama vodž", te đaci OŠ "Ivo Andrić"  i mališani iz predškolskih ustanova "Ciciban-klub" i "Kolibri".+++

Humanitarni broj

Ratkovićeva je istakla da je tokom aprila aktuelan humanitarni broj 1415, na koji građani mogu donirati jednu marku za pomoć djeci s autizmom.

- Cilj humanitarnog broja i koncerta je da prikupimo sredstva za kupovinu aparata koji će pomoći djeci u rehabilitaciji. Aparat se može kupiti jedino u Parizu i mi ćemo biti jedina ustanova u regionu koja će koristiti takav aparat - rekla je Ratkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana