Pola miliona KM za obnovu poplavljenih kuća u Srpcu

Dejan Jovičić
Pola miliona KM za obnovu poplavljenih kuća u Srpcu

Srbac - Četiri godine nakon katastrofalnih poplava koje su pričinile višemilionske štete počinje izgradnja i rekonstrukcija 55 kuća u petnaestak srbačkih sela i gradskom području, a vrijednost radova iznosiće oko pola miliona KM.

Riječ je o domaćinstvima koja su prijavljena na javni poziv u okviru projekta oporavka od poplava koji finansira EU, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija UNDP BiH.

Koordinatorka projekta za Srbac Dijana Milašinović-Jovičić rekla je da se nakon obilaska terena na konačnoj rang-listi za izgradnju novih kuća našlo šest, a za sanaciju 49 domaćinstava.

- Od toga broja potpisani su ugovori sa 40 domaćinstava, a što se tiče ostalih, preostalo je da se riješe potrebni imovinsko-pravni odnosi i druge procedure kako bismo mogli i s njima potpisati ugovore i krenuti u realizaciju - rekla je ona.

Nikola Suvajac iz Lilića pretrpio je veliku štetu u poplavama 2014. godine koja je procijenjena na oko 90.000 KM. Riječ je o uzornom poljoprivredniku kome su najveće štete pričinjene na povrtarskim kulturama i žitaricama. Nabujali Vrbas srušio mu je nekoliko plastenika i uništio podove i stolariju u domaćinstvu.

- Uspio sam preko ovog programa dobiti nove keramičke pločice, brodski pod, četvora vrata i urediti plafon i zidove. Iako smatram da ima još dosta stvari koje su se mogle sanirati, zadovoljan sam ovim što je urađeno. Nadam se da se neće ponoviti slične poplave jer čim vodostaj malo naraste moja kuća je prva na udaru - rekao je Suvajac.

Njegova komšinica Milica Đurđević kaže da su joj poplave odnijele stoku i pričinile štete na kući, a do ovog projekta nije dobijala nikakvu pomoć.

- Zahvalna sam na donaciji jer ću dobiti novu stolariju i vrata, a biće urađena i fasada, te ugrađena podna termoizolacija i sanacija krova. Do sada nisam dobila ni marke, čak su me i vaučeri zaobišli kada su dijeljeni prije nekoliko godina - kaže Đurđevićeva.

Smilja Marković iz Poveliča kaže da je voda u njeno domaćinstvo do sada ulazila najmanje deset puta i pričinjavala joj znatne štete.

- Kćerka mi je morala dizati kredit nakon poplava 2014. godine da stavimo novi laminat i pločice. Preko ovog projekta ćemo popraviti još neka oštećenja u kupatilu. Dobićemo i nova vrata. Šta god da se uradi, nama će značiti - rekla je Smilja.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević podsjetio je da su poplave iz 2014. godine u toj opštini pričinile štetu od oko 10 miliona KM, a posljedice se još osjećaju.

- Ovaj projekat je samo jedan od načina da namirimo štetu poplavljenim domaćinstvima i zahvaljujem članovima komisije koji su predano radili kako bi bio obuhvaćen što veći broj kuća  - rekao je Dragosavljević.

Ukupna vrijednost ovog programa koji se realizuje u 44 opštine i grada u BiH iznosi 15 miliona evra. +

Paketi pomoći

Opština Srbac je preko UNDP BiH sredinom novembra potpisala ugovore o dodjeli paketa pomoći za 22 poljoprivredna domaćinstva u Srpcu koja su bila poplavljena 2014. godine.  Vrijednost paketa iznosi oko 100.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana