Pluća u Kozarskoj Dubici stradala zbog obnove ulice

Svjetlana Đuričić
Pluća u Kozarskoj Dubici stradala zbog obnove ulice

Kozarska Dubica - Iako se mnogi mještani protive, sječa platana u Kozarskoj Dubici juče je počela jer nadležni smatraju da ugrožavaju bezbjednost građana i saobraćaja u ulici Mladena Stojanovića, koja će biti rekonstruisana.

O postojanju stabala posađenih prije 120 godina, za vrijeme austrougarske vladavine u BiH, sada samo svjedoče panjevi pored puta. Stanovnici Kozarske Dubice s nevjericom i tugom su posmatrali kako radnici sijeku stabla, a od negativnih komentara usijale su se i društvene mreže. Mještani kažu da su ova stabla ukras i pluća Kozarske Dubice.

- Nažalost, došao je i taj dan kada nam sijeku platane - napisala je na “Fejsbuku” Dubičanka Ljiljana Marinković, dok je Jelena Pralica istakla da niko od nadležnih nije objasnio zašto platane nisu zaštitili, umjesto što su odlučili da ih posijeku. Nataša Gajić, takođe, ne vidi razlog za sječu platana.

- Sami smo krivi za ovo. Nažalost, ništa nismo naučili, a platani plaćaju tu našu glupost - kazala je Nataša.

Razočaran je i Marijan Misirača, koji je rekao da opštinska vlast nije smjela sjeći to lijepo i staro drveće.

Duša Tomaš, koja je nekad stanovala u ovoj ulici, rekla je da platane sada može gledati samo na fotografijama.

Ipak, ima i onih koji smatraju da je potez dubičke vlasti opravdan. Dado Samardžija kaže da su platani predstavljali opasnost po prolaznike, ali i žitelje ove ulice.

- Korijenje je podiglo asfalt toliko da je moglo da ošteti automobile koji prolaze. Platane treba posjeći - smatra Samardžija.

Načelnik dubičkog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Darijan Babić kratko je izjavio za “Glas Srpske” da je na putu, te da će za komentar biti dostupan danas.

U Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove ranije su pojasnili da ova stabla, posađena u vrijeme Austrougarske, predstavljaju opasnost po građane, stanare ulice i učesnike u saobraćaju.

- U elaboratu o stanju dubičkih platana utvrđeno je da stabla nisu u Registru zaštićenih prirodnih dobara - rekli su tada u ovom odjeljenju. Dodali su da je Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, u odgovoru opštini Kozarska Dubica, konstatovao da platani nisu u postupku zaštite, niti su u planu da steknu takav status.

- Platani uzrokuju veliku štetu infrastrukturi. Ulicu planiramo rekonstruisati, za šta je izdvojeno 180.000 KM. To su donatorska sredstva Vlade Srbije. U toku je postupak javne nabavke, odnosno izbora izvođača radova - naveo je ranije Babić.

On je tada rekao da je neophodna sječa platana, jer je ulica, zbog obimnog korijenja, postala uska i gotovo neprohodna.

- Platani su dosegli visinu od 40 metara, a njihovo korijenje uništilo je kompletnu uličnu infrastrukturu. Osim asfalta, ivičnjaka, trotoara, ugrožene su kanalizacione cijevi, te druge podzemne instalacije. U opasnosti je i potporni zid pored Une, izgrađen prošle godine - rekli su u lokalnoj upravi, te dodali da zato nastoje da ove probleme trajno riješe sječom platana.

Bezbolnije rješenje

Predsjednik dubičkog PDP-a Perica Bundalo kazao je da je

ovaj problem mogao biti riješen na drugi način, ali da je opštinska vlast posegnula za najbolnijim - sječom platana.

- Bilo je toliko drugih načina, od preusmjeravanja saobraćaja do proširenja te ulice. Trebinje zovu gradom platana, a Dubica je imala više ovog drveća od Trebinja - dodao je Bundalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana