Pješke na poklonjenje moštima svetog Vasilija

Srna
Pješke na poklonjenje moštima svetog Vasilija

Sokolac, Pale - Grupa od 28 hodočasnika iz Sokoca krenula je juče pješke u manastir Ostrog, gdje će se pokloniti moštima svetog Vasilija. Planirano je da hodočasnici 11. maja stignu u manastir udaljen više od 220 kilometara.

Mladen Cvijetić (35), koji već 11. godinu ide pješke pod Ostrog, kaže da ga raduje što ovaj put među hodočasnicima ima i 14 djevojaka. On je naveo da će sa Sokoca pješačiti šest dana i dnevno prelaziti od 35 do 40 kilometara. Dejan Elez kaže da je na pokloničkom putovanju svake godine sve više ljudi.

- Vijekovima su naši preci odavde odlazili i poklanjali se moštima svetog Vasilija Ostroškog - rekao je Elez.

Milenko Cvijetić (55) kaže da mu je hodočašće svake godine sve veći izazov zbog godina i zdravstvenog stanja, ali da sve nadvladava željom, vjerom u Gospoda i svetog Vasilija Ostroškog. Starješina crkve Svetog proroka Ilije na Sokocu Ilija Čupić, nakon jutarnje službe, blagoslovio je hodočasnike uz želju da njihova žrtva bude na pomoć ovom mjestu sa molitvom da sveti Vasilije Ostroški štiti ovaj narod.

Na tradicionalno pokloničko putovanje u manastir Ostrog krenuće i grupa od desetak hodočasnika iz Pala 9. maja. Jedan od hodočasnika, Bojan Brčkalo, rekao je da će tokom pokloničkog putovanja, u trajanju od osam dana, pješke preći 280 kilometara. On ističe da će mu ovo biti treći put da ide na hodočašće, čime bi zatvorio taj krug jer se kaže da je čovjek kompletan ako zaredom triput ide pod Ostrog pješke. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana