Pacijentov osmijeh podstrek i poslije 10.000 operacija vrsnog ljekara iz Srpca Miodraga Lazića

Dejan Jovičić
Pacijentov osmijeh podstrek i poslije 10.000 operacija vrsnog ljekara iz Srpca Miodraga Lazića

Srbac - Doktor Miodrag Lazić iz Srpca jedan je od najcjenjenijih stručnjaka u oblasti urologije i urogenitalne hirurgije u Srbiji, a u karijeri dugoj četiri decenije obavio je više od 10.000 operacija.

To je bio povod da ga Milorada Dodik, predsjednik RS, nagradi Ordenom krsta milosrđa za dugogodišnji rad u zdravstvu i veliki doprinos u razvoju zdravstvenih usluga. Lazić je ljekarsku karijeru započeo u Srpcu još 1977. godine, a dvije godine kasnije počeo je da radi na Urološkoj klinici Kliničkog centra Srbije, da bi pružio maksimum u svojoj struci. Od 1994. godine radi u Klinici za urologiju KBC "Dr Dragiša Mišović - Dedinje" u Beogradu, gdje je 17 godina bio upravnik, a danas radi kao načelnik jednog od odjeljenja. Osim toga je i redovan profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

- Veoma sam ponosan na to što sam dobio priznanje od predsjednika RS, jer je zadovoljstvo što sredina iz koje ste potekli prepozna vaš rad. Ovo priznanje je najdraže koje sam dobio u svom životu. Ljubav koju nosim prema Srpcu i Republici Srpskoj je nemjerljiva, pa tako i danas volim više Srbac od Beograda - rekao je dr Lazić.

Dok je radio na Urološkoj klinici od 1979. do 1994. godine obavljao je i transplantacije bubrega. Od svih operacija koje su u tom periodu izvršene u ovoj ustanovi polovinu je obavio upravo doktor Lazić.

- Za mene je najveća nagrada kada se pacijent nasmiješi nakon što ode kući izliječen i zahvali što živi drugačijim životom. To su lijepa priznanja koja se ne pišu, a čovjeku znače mnogo. Priznanje je i to što sam četiri godine bio predsjednik urološke sekcije Srpskog ljekarskog društva - naglasio je doktor Lazić i dodao da je član i drugih međunarodnih organizacija, kao što je Evropska asocijacija urologa.

U karijeri je imao mnogo teških operacija, koje su trajale i po deset časova a vrlo često su mu dolazili i pacijenti iz Srpca. Jedna od njih je bila žena iz okoline njegovog zavičaja, kojoj nisu davane sjajne prognoze, ali je nakon ljekarskog tretmana na klinici dugog dva i po mjeseca i četiri operacije, bila u potpunosti izliječena i danas živi normalnim životom.

- Čak i onda kada nisam u operacionoj sali, trudim se da pomognem kolegama. Nekoliko puta sam dobio poziv dok sam držao predavanja ili vježbe od mlađih hirurga koji su imali probleme tokom operacija i tražili savjet, pa sam im davao instrukcije šta da urade da bi pacijent preživio, dok ne dođem. Uvijek se trudim da prenesem mlađim kolegama činjenicu da je pacijent došao ljekaru sa punim povjerenjem i svoj život mu stavlja na raspolaganje, a vi ste dužni da za njega učinite najbolje što možete - istakao je Lazić.

Iako krajem godine planira u penziju, ovaj vrsni stručnjak poručuje da se neće tako lako odreći medicine, te da će nastaviti da radi u privatnoj zdravstvenoj ustanovi.

Kćerka

Dr Miodrag Lazić kaže da mu je velika životna radost dvanaestogodišnja kćerka, koja se uvijek raduje posjetama Srpskoj.

- Moja kćerkica često voli da kaže da je Srbac najljepši grad, a Republika Srpska najljepša republika na svijetu - kazao je Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana