Otvorena obnovljena Aladža džamija u Foči: Simbol pomirenja i nade u bolju budućnost

R. Đ.
Otvorena obnovljena Aladža džamija u Foči: Simbol pomirenja i nade u bolju budućnost

Foča - Poslije više od četvrt vijeka od rušenja, u Foči je svečano otvorena obnovljena Aladža džamija, kulturno-istorijski spomenik BiH i remek-djelo islamske arhitekture osmanskog perioda. Tako je Šarena džamija ponovo otvorila vrata vjernicima i zasijala kao simbol tolerancije, mira, pomirenja i povjerenja.

Više hiljada vjernika slilo se u subotu u Foču kako bi se ponovo divili ljepoti Aladža džamije i prisustvovali molitvi.

- Ovo je divan za sve nas Fočake i za svakog čovjeka dobrog srca - rekla je Fočanka Zineta Čapra.

Husein efendija Kavazović, reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH naglasio je da je Foča predugo bila bez svog simbola te da se otvaranjem Aladže otvaraju svjetla radosti i sreće.

- Vratili smo je Foči, tu joj je mjesto, tu je nastala, tu bi trebalo i da ostane, da svjedoči o vremenima koja su bila i bude nada u bolju budućnost na ovim prostorima - rekao je Kavazović. Načelnik Foče Radisav Mašić je rekao da se Aladža džamija ispunila mjesto koje joj je vijekovima pripadalo.

- Razglednica Foče ponovo je postala onakva kakvu ju je istorija zapamtila i dokumenti zabilježili - dodao je Mašić. Nakon što je skoro pet vijekova krasila Foču, džamija je srušena 1992. godine, a obnova je 2014. godine zahvaljujući novcu Vakufske direkcije Turske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana