Održana godišnja Skupština Lovačkog saveza RS: Stižu kamere za praćenje divljači

Danijela Stokanić
Održana godišnja Skupština Lovačkog saveza RS: Stižu kamere za praćenje divljači

Banjaluka - Izgradnja visokih čeka, nabavka automatskih hranilica, kamera za praćenje divljači i plašilica, koje će životinjama onemogućiti da prave štete u lovištima i na usjevima samo je dio planova Lovačkog saveza Republike Srpske za ovu godinu.

O planovima, ali i drugim temama lovci su juče razgovarali na godišnjoj Skupštini i svečanoj sjednici u banjalučkom Banskom dvoru, na kojoj su pročitana imena onih kojima će biti uručena odlikovanja i priznanja Saveza.

Predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić istakao je da imaju znatnu i nesebičnu finansijsku i drugu pomoć Vlade Srpske kako bi radili na unapređenju i zaštiti lovišta.

- U ovoj godini, koja će biti zlatnim slovima upisana u istoriju razvoja lovstva u Srpskoj, u projekte koji se odnose na unapređenje ove oblasti biće investirano više od 400.000 maraka - rekao je Minić.

Ove godine će, istakao je, Romanija dobiti visoku čeku, koja će biti postavljena u brdskoplaninskim lovištima.

- Bilo kakav ozbiljan lov sa stranim lovcima mora biti propraćen dobrom čekom, ali i kamerama koje će pratiti divljač koja se nalazi u lovištu - kazao je Minić.

Dodao je da će gradnjom, između ostalog, lovno-tehničkih i lovno-uzgojnih objekata i unosom divljači Lovački savez RS postati okosnica razvoja lovstva u regionu.

- U prilog tome govori i atmosfera na sjednici Upravnog odbora koja je održana prije Skupštine. Lovci su izuzetno zadovoljni stanjem u Savezu, kao i divljači u lovištima. Ostaje nam malo da poradimo na međuljudskim odnosima, da ne postoje antagonizmi u lovačkim udruženjima zbog nekih personalnih nesuglasica - kazao je Minić.

Prema njegovim riječima, priznanjima će ove godine biti okićeno i više od 90 zaslužnih lovaca koji su dugogodišnjim stažom doprinijeli unapređenju lovstva. 

- Lovcima će putem njihovih regija biti uručena priznanja - kazao je Minić.

Na Skupštini Lovačkog saveza, na kojoj je prisustvovalo 120 delegata, predstavnici organizacija i brojni drugi gosti, usvojen je izvještaj o materijalno-finansijskom poslovanju za prošlu godinu i planovi rada za 2018. godinu.

Članovi

Lovački savez RS, koji broji oko 20.000 članova, samostalno je, nevladino i nestranačko udruženje koje ima status pravnog lica. Glavni cilj Saveza, koji je član Međunarodnog savjeta za lov i zaštitu divljači i Evropskog savjeta za lovstvo, jeste uzgajanje, zaštita i korišćenje divljači uz održavanje prirodne ravnoteže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana