Održan koncert KUD “Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić”

Srna
Održan koncert KUD “Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić”

Mrkonjić Grad - Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ “Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić” iz Mrkonjić Grada održalo je godišnji koncert.

Osim domaćina, publici su se tradicionalnim igrama i pjesmama sinoć predstavili i članovi Udruženja za njegovanje tradicionalne kulture “Šumadija” iz Batočine i KUD “Petar Kočić” iz Mrkonjić Grada.

Umjetnički rukovodilac KUD-a “Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić” Milica Grmaš rekla je novinarima da se ponose što nose ime Petra Mrkonjića, oslobodioca ovih krajeva.

“Htjeli smo da se prisjetimo njega i istorije srpskog naroda. Gosti i mi smo prikazali koreografije iz onih mjesta kuda je Mrkonjić prolazio”, rekla je Grmaševa.

Ona je dodala da će društvo nastaviti i dalje da vrijedno radi na očuvanju običaja ovog kraja.

“Mnogo smo putovali u 2018. godini, a ove godine planiramo nastupe u Zubinom Potoku, kao i u Bugarskoj ili Turskoj, gdje ćemo se družiti i prikazati naše običaje i tradiciju”, istakla je ona. KUD “Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić” uspješno radi 29 godina, a trenutno ima više od 150 članova i muzičku sekciju.

Godišnji koncert je samo jedna u nizu manifestacija koje se organizuju u okviru obilježavanja Dana opštine Mrkonjić Grad, koji je ustanovljen u znak sjećanja na 4. februar 1996. godine, kada su se poslije petomjesečnog izbjeglištva Mrkonjićani vratili na svoja ognjišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana