Obilježene 24 godine od formiranja Prve majevičke brigade

Srna
Obilježene 24 godine od formiranja Prve majevičke brigade

Ugljevik - U Ugljeviku su obilježene 24 godine od formiranja Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske /VRS/, pa je tim povodom služen parastos i položeno cvijeće na centralno spomen-obilježje palim borcima.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković napomenuo je da je kroz ovu brigadu prošlo 3.000 boraca od kojih je 301 poginuo, a 648 je ranjeno.


"Danas smo ponosni i tužni, tužni jer smo imali 301 poginulog saborca, a ponosni na Republiku Srpsku koju su borci stvorili", rekao je Marinković.

Marinković je istakao da su srpski borci čuvali svoja ognjišta i porodice i nisu vodili osvajački rat, a svi Ugljevičani koji su bili pripadnici ove brigade bili su čuvari srpskog naroda i srpskih teritorija.

Prema njegovim riječima, ova jednicia je imala četiri bataljona i dvije specijalne jedinice.

Prva majevička brigada Vojske Republike Srpske odlikovana je Ordenom Nemanjića.

Ratni komandant brigade, pukovnik u penziji Dušan Tanacković s ponosom je istakao da nijedan borac ove jedinice nije optužen za ratne zločine ni pred domaćim, ni pred stranim sudovima.

U okviru ovogodišnje svečanosti raspisan je konkurs za literarne radove u rangu osnovnih škola o temi "Rat na Majevici iz očevih priča", a za srednjoškolce o temi "O tebi pišem, vojniče s Majevice".

Autori nagrađenih literarnih radova iz osnovnih škola su Saša Rikić iz Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Donjeg Zabrđa, Dušan Jovičić iz Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Ugljevika, Vedrana Simić iz Osnovne škole "Filip Višnjić" iz Donje Trnove, a najbolja u konkurenciji srednjih škola je Jelena Anđić, učenica Gimnazije iz Ugljevika.

Nakon služenja pomen-parastosa u ugljevičkom Centru za kulturu održana je svečana akademija posvećena Prvoj majevičkoj brigadi Vojske Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana