Novi početak za 51 domaćinstvo nakon katastrofalnih poplava u Srpcu

Dejan Jovičić
Novi početak za 51 domaćinstvo nakon katastrofalnih poplava u Srpcu

Srbac - Pet godina nakon katastrofalnih poplava, koje su pogodile Srbac i pričinile štetu u iznosu od 10 miliona KM, za 51 najugroženije domaćinstvo konačno će biti obezbijeđen krov nad glavom.

U okviru Projekta oporavka od poplava koji sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija UNDP BiH, u toku je završetak izgradnje šest novih i obnova 45 oštećenih kuća, koje su pretrpjele najveća oštećenja u majskim poplavama 2014. godine.

Jedno od njih je domaćinstvo Mirjane Savić iz Poveliča, koja živi sa teško bolesnom majkom Savkom. Ona će dobiti novu kuću površine 32 kvadratna metra, u koju će se preseliti iz trošnog objekta, koji je nakon nezapamćenih poplava na ovom području postao neuslovan za život.

- Sjećanja na tu katastrofu mi se neprestano vraćaju. Voda je navirala velikom brzinom, a majka je bila nepokretna i jedva sam je iznijela iz kuće. Ne znam ni sama kako smo preživjeli. Šteta u kući je bila ogromna, a uništeno nam i sve što smo posadili u bašti. Čekale smo pet godina da dobijemo normalne uslove za život. Hvala svima koji su nam pomogli, ne ponovilo se više - kaže Mirjana.

Jedna od komponenti ovog projekta bila je dodjela poljoprivredne mehanizacije i sadnog materijala za 22 domaćinstva čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Srbac Marko Miholjčić kaže da su isporučeni sjemena, zaštitna sredstva i đubrivo za kukuruz.

- Uručeno je i osam plastenika sa pratećom opremom, pet motokultivatora sa frezom, jedan sjetvospremač, četiri traktorske prskalice, jedna muzilica za krave i jedna traktorska kosačica - rekao je Miholjčić.

Među poljoprivrednicima koji su dobili mehanizaciju je i Vlajko Ignjatić iz Razboja, čije imanje je Vrbas poplavio osam puta.

- Voda mi je bila u kući, pa čak i u košani, koja je bila puna kukuruza, koji sam morao baciti. Dobio sam traktorsku prskalicu koja će mi dobro doći, jer sijem tri hektara zemljišta kukuruzom. U pitanju je staračko domaćinstvo i nema ko da kopa, pa ako ne prskamo usjeve na vrijeme od roda neće biti ništa - kaže Vlajko.

Projektom oporavka od poplava obuhvaćena su domaćinstva koja su ispunila uslove i kriterijume javnog poziva koji je raspisao UNDP 2017. godine, čime su se našla na konačnoj rang-listi za sanaciju postojećih ili izgradnju novih kuća, a jedan broj njih je na osnovu predviđenih kriterijuma stekao pravo i na poljoprivrednu mehanizaciju.

Vrijednost programa je 15 miliona evra, a finansira ga Evropska unija u saradnji sa Vladom Srpske i Vladom FBiH, UNDP-om u BiH i lokalnim vlastima, čime će biti stambeno zbrinuto 2.895 osoba i ekonomski osnaženo 555 najugroženijih porodica u 44 opštine i grada u BiH.

Odbrana od poplava

U sanaciju vodoprivrednih objekata u Srpcu Vlada RS do sada je uložila 3,2 miliona KM, a u toku je i revitalizacija crpnih pumpi u vrijednosti od 2,5 miliona KM. U oktobru prošle godine počela je i rekonstrukcija vrbasko-savskog nasipa u dužini od 9,2 kilometara, za šta će Vlada izdvojiti dodatni 3,1 milion KM. Rok za završetak radova je kraj ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana