Nikad veća potražnja za novogodišnjim putovanjima

Svjetlana Đuričić
Nikad veća potražnja za novogodišnjim putovanjima

Banjaluka - Da krize nema kada je riječ o proslavi najluđe noći potvrđuju u turističkim agencijama u Srpskoj, gdje ističu da stanovnici uveliko mjerkaju novogodišnje aranžmane, a mnogi su već uplatili putovanje u neku od evropskih metropola.

Iako je do dočeka Nove godine ostalo nešto manje od tri mjeseca, mnogi građani ništa ne prepuštaju slučaju pa su već odabrali mjesto gdje će uploviti u 2019. godinu, a naruku im ide i to što, ukoliko sada uplate aranžman, dobijaju i popust. U turističkim agencijama ističu da su, osim Jahorine i planina u Srbiji, tradicionalno najpopularnije destinacije za novogodišnje putovanje evropske metropole, a nisu rijetkost ni oni koji umjesto zime i snijega radije izaberu neku egzotičnu destinaciju i toplije krajeve.

Šefica poslovnice “Unis tursa” u Banjaluci Gordana Blagojević kazala je da su najtraženiji paket aranžmani u evropskim odredištima poput Bratislave, Beča, Graca, Pariza, Rima i Azurne obale.

- Veliko je interesovanje i za “put u nepoznato”. Taj aranžman obuhvata četiri dana i tri noćenja, u šta su uračunati doček i repriza Nove godine, a košta 449 KM. Oni koji se odluče za taj paket znaju samo da se putuje u Srbiju - kazala je Blagojevićeva za “Glas Srpske” i dodala da u ponudi imaju i sedmodnevne aranžmane na planinama u BiH, Srbiji i Evropi.

Blagojevićeva je istakla da oni sa dubljim yepom Novu godinu mogu provesti i na egzotičnim destinacijama, kao što su Kina, Šangaj, Singapur, Bali, Šri Lanka i Meksiko, a cijene se kreću od 800 evra pa naviše.

- Interesovanje je veliko, možda čak i veće u odnosu na ranije godine, ali je još rano za predviđanja, jer smo tek prije nekoliko dana dobili ponude za novogodišnju noć - naglasila je Blagojevićeva.

Referent prodaje u “Kontiki trevelu” u Banjaluci Nada Marić rekla je da su najtraženija evropska odredišta Venecija, Rim, Pariz, Moskva, Malta, Istanbul, Barselona, Andaluzija i Madrid.

- Turisti se interesuju i za egzotične destinacije kao što su Bangkok, Indija, Kuba, Peking, Singapur, Bali, Šri Lanka, Meksiko - istakla je Marićeva i dodala da su svi polasci iz Srbije. Naglasila je da zbog velike potražnje razmišljaju o uvođenju polazaka iz Republike Srpske. 

Jelena Vulović iz bijeljinske Turističke agencije “Hepi travel” kaže da su tek prije nekoliko dana izašle ponude za novogodišnja putovanja, ali da se zainteresovani turisti već javljaju.

- Najtraženiji su individualni programi za Jahorinu, Zlatibor, Vrnjačku Banju, Bajinu Baštu, iako se još ne zna ko će zabavljati goste na dočeku. Što se tiče grupnih putovanja, najčešće se traže Budimpešta, Beč i Prag - naglasila je Vulovićeva za “Glas Srpske”.

Zavisno od paketa, cijena tri noćenja sa novogodišnjom večerom u jednom od hotela na Zlatiboru kreće se od 385 KM, dok doček u hotelu na Fruškoj gori košta od 300 KM pa naviše.

- Doček Nove godine u evropskim metropolama, za grupna putovanja, kreće se od 70 KM pa naviše. Ove godine imamo programe za pet noćenja u Moskvi od 975 KM, te sedam noćenja u Sankt Peterburgu od 1.250 KM - dodala je Vulovićeva.

Ona je kazala da ove godine ima dosta zainteresovanih za zimska ljetovanja, odnosno odlaske na daleke destinacije u zimskom periodu.

- Vjerovatno tad ljudi imaju najviše slobodnog vremena, a možda su ove godine i jeftinije karte. Najviše se traže Bali i Tajland, za koje treba izdvojiti najmanje 900 evra, te putovanje na Kubu, koje košta od 1.400 evra - naglasila je Vulovićeva.++++

Jesenja putovanja

U turističkim agencijama kažu da su trenutno aktuelna jesenja putovanja.

- U oktobru je uvijek aktuelan paket aranžman za Toskanu, koji se kreće od 409 KM, zatim putovanje na jezera u Austriji od 339 KM, te tri dana u Budimpešti za 199 KM, sve sa autobuskim prevozom - kazali su u “Unis tursu”.

U “Hepi travelu” nude jesenja putovanja u Prag i Toskanu, a kako kažu, programi za Budimpeštu i Bled su već popunjeni.

*Cijene novogodišnjih aranžmana

Fruška gora od 300 KM

Zlatibor        od 385 KM

Malta             od 830 KM

Moskva            od 975 KM

Tajland          od 1.390 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana