Mrkonjić Grad: Služen parastos za stradale i položeni vijenci

Srna
Mrkonjić Grad: Služen parastos za stradale i položeni vijenci

Mrkonjić Grad - U Kapeli Svetog apostola Marka u Mrkonjić Gradu danas je, povodom Dana opštine, služen parastos za stradale u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, nakon čega su brojne delegacije položile cvijeće na spomen-obilježje masovne grobnice na pravoslavnom groblju.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Duško Miletić rekao je novinarima da se na ovom mjestu u proteklom ratu desio stravičan zločin za koji još niko nije odgovarao.

“To samo govori u kakvoj zemlji mi živimo, kakva je BiH u kojoj se zločini nad srpskim narodom ne procesuiraju. Ovdje se desio stravičan zločin, ljudi su ubijani maljevima, noževima, žicama, kao u Drugom svjetskom ratu”, istakao je Miletić. Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić kaže da su 4. februara Mrkonjićanima pomiješana osjećanja - tužni su zbog onih koje su izgubili, a radosni jer su se “vratili svoj grad i digli ga iz pepela”. “Od 1996. godine do danas je primijetan veliki napredak u opštini i trudićemo se da i dalje radimo i da brinemo o porodicama poginulih”, rekla je Aničićeva. Zdravko Karać, koji je u masovnoj grobnici pronašao brata Nedeljka i punicu Milevu Lekić, kaže da je prisustvovao ekshumaciji od prvog do posljednjeg dana. “Izgledalo je strašno, tijela masakrirana, primjećivalo se vezanje užadima, udarci tupim premetima, strašno. Sumnjam da će taj predmet koji je dodijeljen Sudu i Tužilaštvu BiH biti uskoro riješen”, rekao je Karać. Parastosu su prisustvovali, između ostalih, potpredsjednik Narodne skupštine Željka Stojičić i narodni poslanik Zoran Tegeltija. Dan opštine je ustanovljen kao dan sjećanja na 4. februar 1996. godine, kada su se, poslije petomjesečnog izbjeglištva, Mrkonjićani vratili na svoja ognjišta. Jedna od najvećih grobnica u Republici Srpskoj otkrivena je u Mrkonjić Gradu, gdje je pronađeno 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske. Među ekshumiranim je 10 žena. U manjim grobnicama u ovoj opštini pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske. Na području opštine Mrkonjić Grad tokom 117 dana hrvatske agresije porušeno je i zapaljeno više od 2.000 stambenih objekata, dok je 6.000 kuća oštećeno i opljačkano. Ratna šteta procijenjena je na 670 miliona KM. Iako se zna ko su počinioci, za zločine u Mrkonjić Gradu niko nije odgovarao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana