Mlin Žitoprometa u Prijedoru ponovo u pogonu

S. Ta.
Mlin Žitoprometa u Prijedoru ponovo u pogonu

Prijedor - U prijedorskom "Žitoprometu" juče je poslije sedam godina pauze ponovo pokrenuta proizvodnja, jer je banjalučki "Žitoprodukt" na pet godina zakupio mlinske kapacitete nekadašnjeg prijedorskog giganta.

Bivši gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, koji je u proteklom mandatu bio spona "Žitoprometa" i "Žitoprodukta", istakao je da ova investicija ima izuzetnu vrijednost jer su ulagači domaći, a proizvodi su namijenjeni izvozu.

- Na ovaj način se oživljava mlinska industrija koja je  ranije imala široko tržište - naglasio je Pavić.

On je podsjetio da je sve počelo bratimljenjem Prijedora sa turskim gradom Manisom i da očekuje da će partneri iz Turske znati cijeniti ovaj rad.

Direktor "Žitoprodukta" Saša Urošević rekao je da ova firma za svaku proizvedenu tonu ima ugovorene kupce, da trenutno snabdijeva domaće tržište, a više od 70 odsto ukupne proizvodnje izvozi. 

- Potrebe turskih partnera su veće od naših kapaciteta i zato smo pregovarali sa sedam mlinova u ovoj regiji. Nažalost, nismo uspjeli sa svima da sklopimo saradnju, ali smo sa dva mlina dogovorili uslužno mljevenje, a prijedorski uzeli u zakup - naveo je Urošević.

"Žitoprodukt" ima 80 zaposlenih i 18 prodajnih objekata "Žitopeka", a u planu je 50 objekata u krugu od 100 kilometara od Banjaluke.

- U Prijedoru sada rade 24 radnika, a od 1. aprila radiće oko 30 radnika direktno, a oko 50 indirektno - dodao je on.

Vlasnik i predsjednik uprave "Žitoprodukta" Slaviša Krunić rekao je da je u revitalizaciju mlinsko-pekarske industrije u ovoj regiji od 2014. godine do danas uložio više od 16 miliona maraka i da će to ulaganje u naredne dvije godine porasti na 20 miliona KM.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana