Kiša voćkama donosi infekciju

A. J. R.
Kiša voćkama donosi infekciju

Banjaluka - Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS upozoravaju voćare da bi zbog obilne kiše, koja je najavljena u narednim danima pa sve do nedjelje, moglo doći do infekcije voća biljnom bolešću čađava krastavost.

Savjetodavna služba resornog ministarstva apeluje na proizvođače voća da na vrijeme izvrše preventivnu zaštitu stabala kvalitetnim fungicidima, da bi izbjegli štetu.

- Do većeg stepena rizika od čađave krastavosti doći će kod jabuka i krušaka. Biće ugrožene i maline i to na lokalitetima gdje je došlo do početka faze cvjetanja - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede. Pojašnjavaju da je proteklog mjeseca zbog dugotrajnog sušnog perioda došlo do nakupljanja infektivnog potencijala čađave krastavosti, zbog čega se usljed padavina očekuje stvaranje uslova za nastanak jakih infekcija ovom bolešću.

Voćar Brane Kos iz Kozarske Dubice, koji pod zasadima jabuka, krušaka i trešanja ima oko sedam hektara, kaže da je poslušao upozorenja nadležnih i na vrijeme zaštitio voće.

- Ostalo mi je još oko pola hektara, ali to će biti gotovo u toku dana. Ukoliko infekcija čađavom krastavošću bude jaka, oni koji ne zaštite stabla mogli bi imati veliku štetu. To je bolest koja se manifestuje tamnim flekama po plodovima voćaka, koji najčešće strunu i prije nego što dočekaju berbu, a i oni koji je dočekaju nisu nikakvog kvaliteta - rekao je Kos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana