Jovana Sekulić osnovala posebnu muzičku školu u Šamcu

Milijana Latinović
Jovana Sekulić osnovala posebnu muzičku školu u Šamcu

Šamac - Novootvorena škola tradicionalnog pjevanja u Šamcu okupila je veliki broj zaljubljenika u muziku, kulturu i tradiciju naroda sa Balkana, svih uzrasta, koji učeći pravila narodnih napjeva, disanja i intonacije usavršavaju sve finese muzičkog izražavanja.

Školu je osnovala Jovana Sekulić, teoretičar umjetnosti i master etnomuzikologije, za koju je tradicionalna muzika način života. S obzirom na to da je već duže vrijeme nezaposlena, ova majka dvoje djece odlučila je da ljubav prema tradicionalnoj muzici podjeli sa svima koji žele da nauče tehnike pravilnog pjevanja.

- Škola je tek počela da radi, a upis je u toku. Ima zainteresovanih i to me posebno raduje. S ljubavlju radim ono što istinski volim i vjerujem da će škola i ostati i opstati - rekla je Sekulićeva.

Ljubav prema tradicionalnoj muzici naslijedila je od roditelja.

- Majka je pažljivo osluškivala sve moje želje i u svemu mi bila neizmjerno velika podrška. Na tome sam joj posebno zahvalna i nastojim da budem takva prema svojoj djeci. Upornost i istrajnost sam naslijedila od nje, a talenat za pjevanje od oca - istakla je Sekulićeva naglasivši da joj je otac veoma dobar poznavalac i pjevač izvorne muzike Posavine.

Sekulićeva, koja časove tradicionalnog pjevanja drži dva puta sedmično po 60 minuta u prostorijama galerije Centra za kulturu Šamac, ističe da je muzika lijek za dušu, te da je posebno raduje što su za ovu vrstu pjevanja zainteresovana djeca.

Sekulićeva kaže da su djevojčice i dječaci koji dolaze na časove ispunjeni pozitivnom energijom, te da sa časova odlaze srećni i zadovoljni.

- Na časovima učimo tehnike disanja, vježbe upjevavanja, dikciju, intonaciju, fraziranje, te stilsko izvođenje tradicionalnih pjesama kao i scensko izvođenje - pojasnila je Sekulićeva.

Osim djece školskog uzrasta, među polaznicima ima i odraslih Šamčana kojima je tradicionalna muzika važan segment u svakodnevnom životu.

- Volim da pjevam i volim tradiciju, a škola koju je Jovana osnovala pravi je izazov za mene - istakla je Suzana Stevanović.

 

Časovi klavira

Osim časova pjevanja, Jovana Sekulić, koja je profesionalno pjevačko i scensko iskustvo sticala na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, gdje je nastupala u okviru profesionalnih koncerata i kao član etno-grupe “Iskon”, polaznicima nudi i časove iz teorije muzike i kvalitetnu pripremu za prijemni ispit. Osim toga, zainteresovani imaju priliku i da pohađaju časove klavira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana