Izložba u Gradišci: Mozaici otkrivaju tajne rimskih građevina

M. V.
Izložba u Gradišci: Mozaici otkrivaju tajne rimskih građevina

Gradiška - Veličanstveni mozaici i skulpture, ostaci impozantne imperatorske palate koja se nalazi u centru rimskog grada, spomenici sa natpisima i reljefima samo su dio ogromnog arheološkog bogatstva koje se nalazi u Skelanima, a koji su predstavljeni foto-dokumentacijom “Antički mozaici rimske vile iz municipijuma malvesatijuma u Skelanima” izloženom u Zavičajnom muzeju Gradiška.

- Sistematska iskopavanja su počela 2014, a do sada iskopan materijal nije publikovan na velikim izložbama. Ovo je prva izložba u Srpskoj na kojoj predstavljamo dio onoga što je nađeno, a to su rimski mozaici konzervisani 2014 - rekao je autor izložbe, kustos arheolog u JU Arheološki muzej “Rimski municipijum” Skelani Boris Radić.

Skelani na Drini se smatraju jednim od najstarijih antičkih lokaliteta u BiH. Tu su naučnici na prilično velikom prostranstvu otkrili nekoliko rimskih objekata iz drugog i trećeg vijeka. Pronađena je rimska bazilika, hramovi, ciglana, građevine i razni spomenici rimske kulture.

Direktorica JU Arheološki muzej “Rimski municipijum” Skelani Svjetlana Marković istakla je da to arheološko područje iz godine u godinu ima sve više posjetilaca, ali da arheološko nalazište sve više posjećuju stručni i naučni radnici.

- Nadamo se da ćemo izložbom u Gradišci privući još veći broj posjetilaca - navela je Markovićeva.

Pomoćnik ministra za kulturu RS Tanja Đaković istakla je da resorno ministarstvo pruža kontinuiranu podršku nastavku istraživanja.

- Predložili smo rimske puteve kao jednu od kulturnih ruta. Zahtjev je poslat prema Ministarstvu civilnih poslova BiH, a zajedno sa FBiH taj projekat bi mogli da kandidujemo prema evropskoj komisiji - istakla je Đakovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana