Gusle i epske pjesme Srebreničanina Dušana Pejća u pauzi između desetki

Krstina Ćirković
Gusle i epske pjesme Srebreničanina Dušana Pejća u pauzi između desetki

Srebrenica - Kao dijete zavolio sam narodne epske pjesme i priče, a ljubav prema narodnom usmenom stvaralaštvu opredijelila me je da studiram srpski jezik i književnost, kaže Dušan Pejić iz Srebrenice, najbolji student četvrte godine Filozofskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo u Palama i jedan od najboljih mlađih guslara u Republici Srpskoj.

 

 

 

U indeksu ovog, prije svega skromnog, dvadesetdvogodišnjeg mladića do sada su upisane sve desetke, a njegov istaknuti uspjeh nagrađen je i stipendijom, koju dobija iz Fondacije “Dr Milan Jelić”.

- Na odluku da upišem ovaj studij, pored interesovanja i velike ljubavi prema srpskom jeziku, uticalo je i to što sam kao gimnazijalac obećao profesoru književnosti Milanu Jovanoviću da ću studirati književnost - ističe Dušan i sjetno dodaje da je profesor Jovanović iznenada umro kada je njegov omiljeni đak bio maturant.

Istaknutog studenta iz Srebrenice, osim gusala, srpskog jezika i književnosti, interesuju istorija i druge humanističke oblasti. Dušan nastupa na mnogim humanitarnim manifestacijama, dobrovoljni je davalac krvi i vlastitim učešćem doprinosi organizovanju prikupljanja pomoći za ljude kojima je ona potrebna.

Želja da pjeva uz gusle nastala je, kaže Dušan, uz roditelje, koji su se u egzodusu iselili iz okoline Sarajeva, gdje se njegovalo pjevanje uz taj drevni instrument.

- Počeo sam da pjevam kao osmogodišnjak. Na Božić, prije 14 godina, uzeo sam u ruke stare rasušene gusle koje su škripale. Zamolio sam oca da mi da veće i nove i od tada se ne odvajam od njih - sjeća se Dušan, ističući ponosno da je ubrzo uskladio pjesmu sa zvukom gusala.

Od tada se skoro svakodnevno druži sa guslama, a pjevanje uz taj instrument predstavlja mu zadovoljstvo i odmor od studentskih obaveza.

Dušan je u omladinskoj konkurenciji više puta osvajao nagrade za visok plasman na guslarskim takmičenjima u Republici Srpskoj.

U seniorskoj konkurenciji već nekoliko godina je finalista na republičkim takmičenjima guslara iz Srpske i često dobija pozive za učešće na raznim kulturnim i humanitarnim manifestacijama.

Ovaj Srebreničanin pokazao je nadarenost za književnost i pisanje već polaskom u školu. Dobio je brojne nagrade na školskim i opštinskim literarnim takmičenjima i kvizovima. Radovi su mu objavljivani u više đačkih i drugih listova. Njegov literarni rad na temu “Sarajevski atentat” proglašen je najboljim na konkursu za srednjoškolce iz Republike Srpske 2014. godine, a na istu temu osvojio je drugo mjesto sa školskim drugom za video-prezentaciju. Piše epske pjesme koje su objavljivane u više časopisa. Autor je i “Pjesme o ćirilici”, koja je objavljena i u časopisu “Nova zora”.

Naučni rad

Dušan Pejić je otišao iz Srebrenice na studije sa diplomama najboljeg osnovca i srednjoškolca u generaciji. Pored desetki u indeksu, njegovo izuzetno znanje potvrđuje i prvi naučni rad koji je nedavno objavljen u stručnom časopisu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana