Grupa Fočaka čari prirode otkrivaju na dva točka

Radmila Đević
Grupa Fočaka čari prirode otkrivaju na dva točka

Foča - Jedinstvene prirodne ljepote Nacionalnog parka “Sutjeska”, Prijevor, podno najvišeg vrha BiH Maglića, kraljicu planina Zelengoru i njena nadaleko poznata očaravajuća jezera, Durmitor, Žabljak, kao i brojne druge destinacije širom Srpske, BiH, Srbije i Crne Gore već godinu dana na dva točka otkrivaju članovi biciklističke grupe “Foča tur”.

Do sada su u svoj dnevnik upisali na hiljade i hiljade kilometara koje su prepedalali otkrivajući prirodne ljepote i tako spojili vježbanje i turistički avanturizam. Prije nekoliko dana devet članova ove grupe na dva točka prevalilo je put dug 135 kilometara do manastira Ostrog u Crnoj Gori i poklonilo se moštima svetog Vasilija Ostroškog.

Biciklistički klub “Foča tur” zvanično postoji od prošle godine, a okuplja zaljubljenike u dvotočkaše, prirodu, avanturu, sport i rekreaciju, ne samo iz Foče već i iz drugih gradova Srpske, Srbije, Crne Gore, pa čak i Slovenije. Svako malo otisne se grupa biciklista direktno u prirodu, među drveće i pored potoka, rijeka, planina, visova, obronaka, a nerijetko i na poklonjenje pravoslavnim svetinjama.

Pohod ostroškom manastiru postao im je uobičajena, ali i omiljena tura koju, kako kažu, svaki put dožive na poseban i drugačiji način.

- Nama je taj put postao mala tradicija, ali je svaki put drugačiji, posebniji, jednostavno čaroban. Za osam sati vožnje na dvotočkašima stigli smo u manastir, poklonili se moštima, konačili i postali bogatiji za jedno predivno iskustvo - kaže predsjednik kluba biciklista “Foča tur” Radomir Pejović.

Spoj zdravog tijela i duhovnosti ključan je za ovakve podvige, smatra član kluba Slaviša Vrećo.

- Staza nije zahtjevna za vožnju, malo se osjeti bol u nogama u povratku, ali suština tog putovanja je bitna. To je neponovljiv osjećaj, to se mora doživjeti. Većina ljudi se odluči da pješice pohodi svetinju, a mi smo se odlučili na dodatni motiv, na dva točka - priča Vrećo.

Ljubitelji dvotoškaša do sada su uživali u brojnim prirodnim ljepote Srpske i regiona i istinskim turističkim atrakcijama, ali i stekli izuzetnu fizičku spremnost i kondiciju. Vrećo nam je ispričao šta sve, osim dobre “mašine”, pravi biciklista mora da posjeduje.

- Bez dobrog bicikla ne možete se uputiti na dalek put. Neophodno je posjedovati i solidnu fizičku spremu, jer se bez toga ne može daleko stići, a uz sve to morate voljeti biciklizam. Svi mi volimo ovaj vid rekreacije i sve nas spaja ljubav prema dvotočkašima - ističe Vrećo.

Biciklisti svako svoje putovanje sami osmišljaju, planiraju i finansiraju. Uskoro će se ponovo otisnuti na put oko Durmitora, a potom na dva točka namjeriti i prema Crnogorskom primorju.

Ljubav prema biciklizmu

Ljubav prema dvotočkašima spojila je brojne entuzijaste različitih godina, zanimanja i opredjeljenja i sa različitih podneblja.

- Tu nema pravila, naši članovi imaju od 16 do 68 godina. Aktivnih članova brojimo 20, a ima i onih koji povremeno voze sa nama. Imamo jednog člana od 67 godina iz Slovenije, Rajka Stevanovića, koji je maratonac i koji nas često postidi svojom kondicijom i mladalačkim duhom. Tu su i pripadnice nježnijeg pola i svako ko želi može da nam se pridruži - kaže predsjednik kluba Radomir Pejović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana