Gimnazijalki Sari Davidović iz Srpca košarka kao škola života

Dejan Jovičić
Gimnazijalki Sari Davidović iz Srpca košarka kao škola života

Srbac - Učenica prvog razreda Gimnazije Sara Davidović jedna je od najzaslužnijih za promociju i razvoj košarke u Srpcu, iako u ovoj lokalnoj zajednici već godinama ne postoji košarkaški klub.

Ona već pet i po godina nastupa za Ženski košarkaški klub Igokea iz Aleksandrovca i jedna je od najtalentovanijih košarkašica u banjalučkoj regiji, što je prepoznalo i Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, koje joj je dodijelilo stipendiju. Nedavno je učestvovala na košarkaškom kampu Igokee u Banji Vrućici i sa svojom ekipom stigla do zlatne medalje. Kamp, koji je održan početkom jula, okupio je oko 100 učesnika iz BiH, Srbije, Kanade i SAD.

- U jednom od finala sam sa svojim saigračima osvojila zlatnu medalju za najbolju ekipu uzrasta od 12 do 15 godina. Ovo mi je druga važnija medalja jer sam osvojila i bronzanu medalju na finalnom turniru prve lige RS u pionirskom uzrastu - rekla je Sara, koja je lani svrstana među troje najboljih mladih sportista u Srpcu.

Iako trenira u Igokei, Sara se trudi da pomogne rodnom gradu kako bi košarka doživjela ekspanziju nakon što je ugašen košarkaški klub. Tako su zahvaljujući njoj postavljene tri košarkaške table na školskim igralištima.

- Jednom našem treningu u Aleksandrovcu prisustvovao je predsjednik RS Milorad Dodik, koji se iznenadio kad je čuo da u Srpcu nemamo adekvatne uslove za razvoj košarke i da ne postoji klub. Rekla sam mu da mnogo omladine igra košarku, a on je kazao da će sa upravom Igokee riješiti ovaj problem, što je i učinjeno. Ovo će sigurno biti motivacija mnogima da se aktivnije počnu baviti košarkom - smatra Sara.

Dodaje da bavljenje ovim sportom u njenom slučaju zahtijeva velika odricanja, jer mora nekoliko puta sedmično putovati na treninge u Aleksandrovac, što iziskuje troškove.

  • Moji roditelji su iznijeli najveći teret u svemu ovome i ne bih uspjela bez njihove podrške. Košarka je za mene više od sporta jer sam stekla brojna prijateljstva, a otvorile su mi se mogućnosti da mnogo putujem i upoznajem nove sredine. Veliki sam navijač Partizana i nadam se da ću jednog dana obući dres voljenog kluba - istakla je Sara Davidović.

Talenti

Da se u Srpcu razvija sve više mladih talenata svjedoči i primjer učenika osnovne škole Andreja Simića, koji se takođe okitio zlatnom medaljom na kampu u Banji Vrućici.

On je odnedavno član Igokee i za kratko vrijeme je takođe pokazao da se radi o velikom talentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana