Električari popravili gnijezdo rodama u Lijevču polju

D. J.
Električari popravili gnijezdo rodama u Lijevču polju

SRBAC - Dolaskom proljeća u svoje staro gnijezdo u Razboju Ljevčanskom kod Srpca vratile su se rode koje se na ovom mjestu gnijezde već desetak godina, polažu jaja, odgajaju mlade i na jesen odlaze u toplije krajeve.

Mještanin Milovan Račić, koji se bavi uzgojem ptica, kaže da su rode započele zajednički život na stubu javne rasvjete u centru sela i dodaje da su prava atrakcija za svakog putnika namjernika koji prođe njihovim selom.

- Svake godine se radujemo njihovom dolasku. Prošle godine su stigle sredinom marta, odgojile troje mladih i otišle u septembru. Najčešće odlaze u Afriku i Indiju ili na jug Evrope. Po završetku zime, prije dvije sedmice prvo je stigla jedna, a nakon pet-šest dana i druga roda - rekao je Račić.

Zbog oluje koja je prošle zime odnijela pola gnijezda, ali i njihove bezbjednosti, radnici srbačke “Elektrodistribucije” su prije nekoliko dana popravili gnijezdo.

- Napravili su podest i podigli na njega gnijezdo iznad visine elektromreže i rode su se nakon sat vremena vratile u svoj dom - rekao je Račić.

Ističe da su rode ptice selice koje su vjerne svojim gnijezdima, a u Razboju su, po svemu sudeći, pronašle svoj mir.

- U proljeće mužjak prvi dolazi da  obnovi ili savije novo gnijezdo pa klepetanjem kljuna javlja i prihvata ženku da mu se tamo pridruži. Tokom sezone parovi su monogamni i imaju jedno leglo godišnje, a ženka u prosjeku snese od tri do pet jaja. Mladunci dostižu polnu zrelost nakon tri do četiri godine, a životni vijek im je u prosjeku 25 godina - kaže Račić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana