Domaća hrana turistički adut Podrinja

Radmila Đević
Domaća hrana turistički adut Podrinja

Foča - Kvalitetni tradicionalni proizvodi i recepture prenošene s koljena na koljeno, hrana za dušu, piće za okrepljenje, prirodni sastojci, te ukusi i mirisi koji utiču na sva čula, dio su bogate gastronomske ponude koju su na 11. fočanskom Gastro festu predstavili ugostitelji, poljoprivredni proizvođači i brojna udruženja iz gornjeg Podrinja i cijele Hercegovine.

Domaćim proizvođačima bila je to prilika da predstave ono najbolje na jednom mjestu. I to ne na bilo kakvom mjestu, već na neobičnom ostrvu Brioni, koje je jedna od posjećenijih destinacija tokom turističke sezone u RS.

Brojni posjetioci ni ovaj put nisu mogli da odole starim nacionalnim jelima, kao što su cicvara, gibanica, pogače, gulaš, te slatkim i slanim delicijama, ribljim specijalitetima, hercegovačkoj pršuti, vinu i sirevima, ali ni domaćoj rakiji u medu.

Od domaćih proizvoda koji se uzgajaju na ekonomiji Kazneno-popravnog zavoda Foča nastaju vrhunski specijaliteti. Posjetioci i turisti godinama ne odolijevaju njihovom svinjskom pečenju, dekorisanom svježim voćem i povrćem.

- Svi proizvodi su sa naših pet farmi, koliko ih ima na odjeljenju ekonomije pri Kazneno-popravnom zavodu. Sve je autohtono, tako da svi koji dolaze na Brione imaju priliku da konzumiraju najbolje što nudimo - rekao je direktor KPZ-a Foča Siniša Golijanin.

Domaća kuhinja dominirala je i na štandu fočanskog poljoprivrednog proizvođača Milana Gagovića, a proizvodi od heljde i žitarica kod domaćinstva Pejović.

Posebno primamljivog ukusa bila je riba plotica koju su pripremili članovi Sportsko-ribolovnog društva “Mladica”, a isto tako i gulaš sa više vrsta mesa Planinarskog društva “Zelengora”.

Carstvo proizvoda od smokve stvaralo je gužvu na štandu trebinjskog gazdinstva Vlačić, a sa juga Srpske prvi put su stigle pršutana “Tuli” i vinarija “Sekulović”.

Gdje se dobro jede, dobra je i kapljica, pa je tako u ponudi bilo fočansko kućno pivo, medovača i rakija travarica. 

Na festivalu su se mogle naći i rukotvorine, ukrasi, prirodni čajevi, biljne tinkture, kao i pregršt proizvoda od maline i borovnice. Cilj manifestacije koja u Foči traje više od decenije je promocija gastro kulture kao važnog dijela ukupne turističke ponude jer brojnim turistima koji ljetuju na fočanskim destinacijama hrana sa ovog područja predstavlja atrakciju.

Regionalna saradnja

Osim fočanskih, na Gastro festu učestvovali su i izlagači iz Rudog, Višegrada, Rogatice, Gacka, Nevesinja i Trebinja.

- Time smo smo ispunili još jedan cilj, a to je regionalna saradnja. Gastro fest je prilika za privlačenje turista i gostiju koji pohode Foču svakog ljeta, jer je hrana najukusniji dio putovanja, što nam potvrđuju svojim posjetama - rekla je direktorka TO Foča Ljeposava Đajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana