Dolini heroja vraćaju stari sjaj

R. Đ.
Dolini heroja vraćaju stari sjaj

Foča - Zalaganjem Nacionalnog parka “Sutjeska” i Republičkog zavoda za kulturno-istorijsko nasljeđe na Tjentištu je počela obnova i restauracija fresaka u Spomen-kući bitke na Sutjesci, a tom arhitektonskom remek-djelu poslije više od dvije decenije biće vraćen stari sjaj.

- Freske su tokom rata oštećene i zub vremena ostavio je traga, ali to će stručnjaci iz zavoda konačno dovesti u red, a spriječićemo i dalje propadanje krova - rekao je direktor NP “Sutjeska” Dejan Pavlović.

Tjentište je jedva dočekalo stabilizaciju vremena, pa je odmah nastavljena i sanacija klizišta u Dolini heroja, koje se aktiviralo početkom februara, kada se odronilo brdo na kojem se nalazi kosturnica i Spomenik bitke na Sutjesci. Uz vraćanje terena u pređašnje stanje obavljaju se i radovi na novom drenažnom sistemu, a u toku je i renoviranje platoa ispred spomenika.

Sanacija uveliko traje, ali posjetiocima ne smeta buka mašina. I oni su srećni što će Dolina heroja ponovo zasijati.

- Ja sam iz Italije, došao sam ovdje jer mi se sviđaju ove planine i pejzaži. Zanimljivi su mi kultura i spomenici. Ovo je veoma lijep i zanimljiv istorijski spomenik, koji vrijedi posjetiti - kazao je Alberto iz Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana