Do kuće u naplavljenom području Srpa dolaze čamcem, oranice još pod vodom

Dejan Jovičić
Do kuće u naplavljenom području Srpa dolaze čamcem, oranice još pod vodom

Srbac - Redovne mjere odbrane od poplava u Srpcu su ukinute prije gotovo mjesec, ali se voda još nije povukla sa nekoliko stotina hektara poljoprivrednog zemljišta, a do jedne kuće u nebranjenom području Gaja može se doći samo čamcem.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević kaže da je na terenu komisija za procjenu štete, koja od utorka obilazi domaćinstva u Kobašu, Bajincima i Srbac Selu koja su danima bila poplavljena usljed naleta Save i Vrbasa.

- Najmanje 13 domaćinstava u ovim naseljima je pretrpjelo ozbiljniju štetu, a više desetina njih je takođe bilo na udaru poplava, gdje je voda stigla do kuća i pomoćnih objekata. Komisija će narednih dana dati procjenu, a kada se voda u potpunosti povuče, na teren će izaći i komisija za procjenu štete na poljoprivrednim zemljištima - rekao je Dragosavljević.

On dodaje da nema više poplavljenih domaćinstava, a trenutno su zaplavljene dvije kuće u naseljima Bajinci i Gaj.

Dragiša Trebovac iz nebranjenog područja Gaja kaže da se do njegove kuće i dalje može doći samo čamcem i da je pretrpio značajnu štetu na pomoćnim objektima.

- U dvorištu mi je još najmanje metar vode i bez čizama ne možemo nikuda. Stoku smo već odavno iselili i još nema uslova da je vratimo u štale, koje su potopljene, a velike količine stočne hrane su uništene - rekao je Trebovac.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kobaš Predrag Mišić, čije je domaćinstvo takođe bilo na udaru, kaže da se stanovništvo polako oporavlja od najnovijih poplava koje su u ovom selu ugrozile tridesetak domaćinstava. Prema njegovim riječima, u najmanje devet kuća je ušla voda i oštetila laminat, namještaj i zidove, a bilo je odsječeno još oko 20 domaćinstava.

- Neki od njih su tek nedavno renovirali kuće nakon poplava iz 2014. godine i sad će morati sve ispočetka. Opština Srbac nam je odmah priskočila u pomoć i sanirala pristupne puteve do poplavljenih kuća. Sad čekamo najavljenu pomoć Vlade RS, što nam je i obećala premijerka Željka Cvijanović, koja nam je bila u posjeti - rekao je Mišić.

Na terenu su od prošle sedmice i ekipe srbačkog Doma zdravlja, koje dezinfikuju kuće, a pomoć u vidu sredstava za higijenu poplavljenima je donirao Crveni krst RS.

Šteta

Mlađan Dragosavljević kaže da je teško u ovom trenutku procijeniti kolika će biti ukupna šteta od martovskih poplava, ali da one sigurno neće biti ispod 200.000 KM.

On je ranije rekao da će biti preduzeto sve kako bi pomogli poplavljenom stanovništvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana