Braća grade spomenik srpskim žrtvama u selu Čemerno kod Ilijaša

Srna
Braća grade spomenik srpskim žrtvama u selu Čemerno kod Ilijaša

Istočno Sarajevo - U znak sjećanja na 32 srpske žrtve stradale 10. juna 1992. godine u napadu muslimanskih vojnih snaga na selo Čemerno kod Ilijaša, petorica braće Trifković pokrenula su inicijativu za podizanje spomen-kapele u ovom selu, čija je izgradnja u toku.

Inicijativa je pokrenuta uz blagoslov mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i saglasnost opštine Ilijaš. Paroh ilijaški Božidar Tanović kaže da je izgradnja spomen-hrama u poodmakloj fazi i da je najvjerovatnije da će do 10. juna iduće godine najveći dio radova biti uspješno priveden kraju.

- Braća Trifković, od kojih četvorica žive i rade u Australiji, a jedan u Bijeljini, zajedno sa braćom Srbima  skupili su određena sredstva za izgradnju ovog malog spomen-hrama - rekao je paroh Tanović. Prema njegovim riječima, već je ozidana spomen-kapela i pokrivena mala kapela u dvorištu seoskog groblja, kraj grobnice. Paroh ističe da je ovo lijep gest srodnika žrtava i srpske braće da izgradnjom spomen-hrama bude sačuvana uspomena i obezbijeđeno mjesto na kojem će svakog 10. juna biti služen parastos i gdje će se okupljati i prisjećati najmilijih koji su tragično stradali.

Zločin na ovom mjestu, gdje je do 1999. godine bila masovna grobnica, počinili su pripadnici Armije RBiH iz Breze, Visokog i Kaknja. Oni su Čemerno napali u ranim jutarnjim časovima i ubili 32 srpska vojnika i civila, među kojima je najviše bilo staraca, žena i djece, a selo su sravnili sa zemljom. Stanovnici koji nisu ubijeni na kućnom pragu ili su u napadu ranjeni odvedeni su u zloglasne logore za Srbe.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana