Bolji uslovi života u četiri opštine

Milijana Latinović
Bolji uslovi života u četiri opštine

Banjaluka - Unapređenje obrazovanja, elektrifikacija sela, te izgradnja i rekonstrukcija sportskih igrališta i kupališta projekti su četiri opštine koje će Vlada Srpske sufinansirati sa 62.526 maraka.

Na adresu Ministarstva uprave i lokalne samouprave stigli su zahtjevi za sufinansiranje projekata u devet opština, ali je komisija utvrdila da samo četiri ispunjavaju kriterijume. Vlada je nedavno donijela odluku o sufinansiranju projekata u Jezeru, Trnovu, Petrovu i Novom Goraždu.

Čelnici ovih lokalnih zajednica potvrđuju da im je  vlastito učešće u finansiranju projekata oduvijek bio kamen spoticanja, zbog kojeg su mnoge korisne ideje propale.

Načelnica Jezera Snežana Ružičić istakla je da će siromašne opštine zahvaljujući ovoj pomoći Vlade RS realizovati važne infrastrukturne i druge projekte.

- Pomoću ovog novca završićemo projekat izgradnje i rekonstrukcije sportskih igrališta u Jezeru “Djetinjstvo za sve”, koji je odobrila Vlada Bugarske, a čija je vrijednost 40.000 KM - rekla je ona i dodala da je prva faza počela.

Desetine domaćinstava u selima u Novom Goraždu dobiće struju.

- Planiramo gradnju elektromreže u nekoliko sela na području opštine, a vrijednost projekta je 276.000 KM. Prije raspisivanja tendera i izrade projektne dokumentacije, geometar bi trebalo da trasira put kojim će ići mreža, a za te radove dobro će nam doći pomoć Vlade Srpske - istakla je načelnica opštine Novo Goražde Mila Petković.

Načelnik Trnova RS Dragomir Gagović ističe da će uz podršku Vlade Srpske na međi ove i opštine Trnovo u FBiH biti izgrađeno kupalište “Kazani”.

- Opština bi u ovom projektu trebalo da učestvuje sa oko 22.000 KM, a s obzirom na to da još nismo dobili zvaničan dopis, ne znam koliko novca je odobreno - rekao je Gagović.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković kaže da sa međunarodnom organizacijom “Vorld vižn” realizuju projekat “Unapređenje obrazovanja”, vrijednosti 30.000 maraka.

- Novac će biti uložen u dvije osnovne i jednu srednju školu. U Srednjoškolskom centru “Petrovo” radićemo asfaltni prilaz ka sportskom poligonu, dok će u osnovnim školama biti dograđena područna odjeljenja i uređene sale - rekao je Petković. Vlada Srpske će u ovoj godini izdvojiti 2,3 miliona maraka za finansiranje nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština, od čega je 300.000 KM namijenjeno za podršku projektima koje finansiraju strani donatori, uz učešće lokalnih zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana