Bilećka auto-škola podmladla golfa da obučava buduće vozače

Anita Janković-Rečević
Bilećka auto-škola podmladla golfa da obučava buduće vozače

Bileća - Vlasnik auto-škole "Vuja" iz Bileće Dragoljub Vujović osumnjičen je da je falsifikovao dokumentaciju za vozilo "golf pet", na kojem su se obučavali kandidati za polaganje B kategorije, da bi "podmladio" vozilo i tako ispunio zakonske uslove, saznaje "Glas Srpske".

Prema zakonu, automobil za obuku kandidata B kategorije ne smije biti stariji od 12 godina, a Vujović je u kopiji saobraćajne dozvole i vlasničke knjižice koju je dostavio Zavodu za obrazovanje odraslih RS izmijenio godište svog vozila, pokušavajući da izbjegne kupovinu drugog automobila i da uz pomoć starog radi još dvije godine.

Potvrdili su ovo u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS, istakavši da su protiv D. V. iz Bileće policijski službenici Policijske uprave Trebinje sredinom marta dostavili Okružnom javnom tužilaštvu u ovom gradu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu falsifikovanje isprave.

- Policija je utvrdila da je osumnjičeni falsifikovao kopije potvrde o registraciji vozila i potvrde o vlasništvu vozila. Falsifikovanu dokumentaciju je dostavio Zavodu za obrazovanje odraslih kao priloge uz zahtjev za izmjenu rješenja o radu auto-škole - istakli su u MUP-u Srpske i dodali da je na ovaj način osumnjičeni prikazao noviji datum proizvodnje vozila, s ciljem da izbjegne kupovinu drugog vozila, koje bi ispunilo zakonske uslove za potrebe obuke.

U Zavodu za obrazovanje odraslih navode da su tokom kontrole utvrdili nepravilnosti u ovoj auto-školi i privremeno joj zabranili osposobljavanje kandidata za vozača motornih vozila, do otklanjanja nedostataka. 

- Nakon što je pomenuta auto-škola otklonila nedostatke, van snage je stavljena privremena zabrana osposobljavanja kandidata, ali je oduzeto odobrenje za osposobljavanje kandidata B kategorije, dok za ostale kategorije i dalje ima odobrenje - naveli su u Zavodu.

Dodali su da je u toku nadzor nad radom auto-škole "Vuja", te da kandidat ove auto-škole ne može pristupiti polaganju vozačkog ispita B kategorije.

- Ukoliko se utvrdi da je u konkretnom slučaju bilo zloupotreba, biće preduzete sve mjere koje se odnose na poništenje obuke i obavještavanje nadležnih organa o mogućem postojanju krivičnog djela - rekli su u Zavodu.

Vlasnik pomenute auto-škole Dragoljub Vujović poriče da je falsifikovao saobraćajnu dozvolu.

- Ništa od toga nisam radio. Obavljam djelatnost svih obuka kategorija. Sa "golfom peticom" ne obavljamo obuku od nove godine, kupio sam novo vozilo, "pola" - rekao je Vujović i istakao da nije imao ni zabranu za obučavanje B kategorije, već da su mu "skinuli" navedenu kategoriju dok nije kupio novi automobil.

-  Čim sam uključio novo vozilo vraćeno mi je i obučavanje kandidata za B kategoriju - dodao je Vujović.

Zavod

U Zavodu za obrazovanje odraslih ističu da je, ukoliko utvrde da određena auto-škola ne ispunjava zakonske uslove, predviđena sankcija koja podrazumijeva zabranu auto-školi da obavlja dio ili cjelokupno osposobljavanje kandidata u trajanju do dva mjeseca ili dok se nedostaci ne otklone. Dodali su da informacije o mogućem krivičnom djelu obavezno dostavljaju MUP-u koji dalje vrši provjeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana