Bijeljinci povrće kupuju na komad i vezicu

Ljiljana Aleksić
Bijeljinci povrće kupuju na komad i vezicu

Bijeljina - Iako je Semberija poznata po proizvodnji povrća, na tezgama je za sada uglavnom ono iz uvoza i plastenika, a dok čekaju da prispije domaće, Bijeljinci su prinuđeni da ga pazare po visokim cijenama.

Ponuda na zelenoj pijaci je bogata i raznovrsna, a cijene su prema ocjeni brojnih Semberaca, previsoke.

Mladi krompir košta od 2,5 do 3,5 KM, krastavci od 1,5 do 2,5 marke, a paradajz od tri do 4,5 maraka. Zelena salata po glavici košta od marku do 1,5, a mladi luk od tri do pet maraka, koliko koštaju i paprike. Najskuplji je bijeli luk, koji po kilogramu košta 10 maraka. Osim povrća, u ponudi su i jagode, koje koštaju od četiri do šest KM za kilogram.

- Kupio sam malo karfiola, vezicu luka i glavicu salate. Uglavnom pomalo, jer cijene su ove visoke, pogotovo za nas penzionere - kaže Bijeljinac Dragan J.

Prodavačica na zelenoj pijaci Olenija Trifković kaže da građani kupuju više pred praznike i vikendom.

- Bogata je ponuda, a uzima koliko ko može. Ovo rano povrće i voće ljudi kupuju u manjim količinama - kaže Trifkovićeva.

Mladen Lazić iz Golog Brda kod Bijeljine jedan je od najvećih proizvođača povrća kada je riječ o plasteničkoj proizvodnji u BiH i time se bavi godinama.

Plasteničku proizvodnju postavio je na oko pet hektara, a obrađuje i 30 hektara zemljišta na otvorenom. Kaže da uglavnom ima ugovorenu proizvodnju za velike otkupljivače, a manji dio proizvoda završi na pijaci.

Prema njegovim riječima, berba krastavca iz rane plasteničke proizvodnje počela je u aprilu i do sada je ovo povrće obrao sedam puta.

- Zadovoljan sam plasmanom, ali i neočekivano dobrom cijenom u posljednjih sedam-osam godina. Prinosi su takođe veliki, zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima - kaže Lazić.

Plasteničkom krastavcu odgovaraju hladne noći, a topli i sunčani dani, što određuje dobre prinose.

- Berba se obavlja do 1. decembra i očekujemo oko 600 tona krastavaca u ovoj sezoni - kaže on. Dodaje da je cijena oko 2,5 KM po kilogramu, ali da će zbog uvozne proizvodnje u narednom periodu biti oko 1,5 KM.

- Semberiji je potrebno nekoliko velikih proizvođača krastavaca, da bismo napravili prohod za naše proizvođače i zaustavili uvoz iz Albanije, Makedonije i sa drugih tržišta - kaže Lazić.

Na 12 hektara zasadio je i krompir, a planira i sjetvu cvekle. Povrtari rasađuju paradajz i luk i nadaju se da će imati dobar rod, ali i cijenu na tržištu.

Pijaca

U Službi za organizaciju pijačnih usluga preduzeća “Komunalac” najavljuju ulaganja i rekonstrukciju zelene pijace po ugledu na tržnice u većim gradovima Srpske i Srbije.

- Bijeljinska pijaca ima 303 tezge, od kojih je trenutno zakupljeno 138. Pijaca je najposjećenija utorkom i petkom, kada dolaze poljoprivrednici sa sela i prodaju domaće proizvode - rekao je Danijel Perić, rukovodilac ove službe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana