Banja Guber jedina može vratiti život u opštinu

Krstina Ćirković
Banja Guber jedina može vratiti život u opštinu

Srebrenica - Banja Guber jedini je resurs koji bi u velikoj mjeri mogao vratiti život u Srebrenicu i dovođenjem turista ubrzati ukupan razvoj te lokalne zajednice, zbog čega smo odlučni da u ovoj godini pokrenemo njen rad.

Rekao je to načelnik Srebrenice Mladen Grujičić poslije jučerašnje sjednice Skupštine opštine na kojoj je u okviru programa kapitalnih investicija razmatrano i pitanje pokretanja rada banje Guber.

- U ovim aktivnostima veoma nam je važna podrška koju imamo od Vlade Republike Srpske. Obećano nam je da će u Srebrenicu doći timovi iz ministarstava turizma i prostornog uređenja, koji će nam pomoći da riješimo neka građevinska pitanja kako bismo bar jedan dio banje stavili u funkciju - rekao je Grujičić i dodao da će nakon toga uslijediti aktivnosti s ciljem razvoja zdravstvenog turizma.

Opština, ističe Grujičić, računa na finansijsku pomoć Vlade, ali i traži investitore koji su zainteresovani za ulaganja u tu banju.

U okviru kapitalnih investicija za ovu godinu, Skupština je planirala oko dva miliona maraka za izradu projektne dokumentacije i iznalaženje modela za aktiviranje banje Guber u sistem banja Republike Srpske, te uređenje izletišta sa potrebnom infrastrukturom na prostoru banje.

- Razgovaraćemo i sa vlasnikom izgrađenih objekata na lokalitetu banje i očekujemo da ćemo postići dogovor - rekao je Grujičić.

Odbornik u Skupštini opštine Srebrenica Radomir Pavlović ističe da je oživljavanje banje Guber jedan od najvažnijih projekata u opštini i cijeloj regiji. On podsjeća da je formiran tim zdravstvenih radnika koji su u okviru srebreničkog Doma zdravlja počeli eksperimentalno liječenje vodom Gubera.

- Rezultati analize vode, koju je radio Tehnološki fakultet iz Zvornika, potvrdili su da je sačuvan njen sastav i kvalitet. Postignuti su izvanredni rezultati kod pacijenata koji su liječeni  u Domu zdravlja od anemije, kožnih i drugih bolesti - naglasio je Pavlović, koji je radio kao ljekar u tom timu.

Srebreničanin Marinko Sekulić kaže da je banja Guber bila jedno od strateških opredjeljenja u razvoju te opštine.

- Zabilježeno je da je godišnje u Srebrenici bilo 90.000 noćenja i tri miliona dolara prihoda - naveo je Sekulić i dodao da voda Gubera, koja se prodavala u bocama kao lijek, nažalost, otiče u kanalizaciju.

Voda kao lijek

Voda Crnog Gubera proglašena je krajem 19. vijeka za jedan od najboljih željezno-arsenskih prirodnih vrela u Evropi. Lječilište “Guber” zvanično je otvoreno 1951. godine, a pet godina kasnije voda Gubera proglašena je lijekom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana