Aukcija slika kolonije “Kolo”: Umjetnošću i velikim srcem pomažu Matiji

Ratomir Mijanović
Aukcija slika kolonije “Kolo”: Umjetnošću i velikim srcem pomažu Matiji

Trebinje - Na humanitarnoj aukciji slika nastalih na ovogodišnjoj umjetničkoj koloniji “Kolo”, koja je održana u dvorištu Muzeja Hercegovine, prikupljeno je oko 5.000 KM, a cjelokupni iznos biće uplaćen za liječenje dječaka Matije Darmanovića iz Trebinja, koji boluje od cerebralne paralize i epilepsije.

Trebinjci koji su došli na aukciju, kao i umjetnici koji su naslikali predivna umjetnička djela, po ko zna koji put su pokazali da imaju veliko srce i da su spremni da pomognu.

- Veoma smo zadovoljni ove godine jer smo prodajom slika sakupili 4.690 KM. Međutim, očekujemo i dodatnih nekoliko stotina maraka, jer su se i prošle godine nakon aukcije ljudi naknadno javljali, zainteresovani da učestvuju. Vjerujem da će tako biti i ovaj put - rekla je Ivana Grujić, direktorica Muzeja Hercegovine, koji je sa Udruženjem likovnih umjetnika istočne Hercegovine “Milorad Ćorović” i organizator likovne kolonije “Kolo”.

Za humanitarnu aukciju svoje radove priložilo je svih 26 umjetnika, učesnika ovogodišnjeg saziva “Kola” i u ponudi je bilo više od 50 umjetničkih djela.

- Slike za aukciju iz Beograda je poslala i “Galerija M”, ali i još neki umjetnici koji su učestvovali na koloniji prošle i pretprošle godine. Nisu zaboravili na ovaj lijep običaj trebinjske kolonije i da i ove godine, iako nisu među učesnicima, pokažu tu svoju, ne samo umjetničku, nego i humanu stranu - istakla je Grujićeva.

Da bi prodaja umjetničkih djela bila uspješnija, a prikupljeno više novca za Matijino liječenje, truda nisu žalili ni voditelji aukcije Darko Kurtović i Snežana Misita, koja je predsjednica Udruženja “Bebe”.

To udruženje koje je pružilo punu podršku akciji, godinama organizuje brojne humanitarne akcije za prikupljanje pomoći Matiji. Porodica Darmanović član je Udruženja “Bebe” od njenog osnivanja, a vantjelesnom oplodnjom dobili su blizance, od kojih je jednom dječaku od rođenja ustanovljena dijagnoza cerebralne paralize i epilepsije.

- Njihovi roditelji su od samog osnivanja članovi udruženja zato što su imali problem steriliteta, a kada su dobili blizance, za njih je nastala nova borba. Jedan dječak je zdrav, drugom je otkrivena cerebralna paraliza, a iza toga slijedi i epilepsija, što znači da žive dan za danom i da trebaju našu pomoć - rekla je Misita.

Festival

Osim ove akcije, proteklog mjeseca brojni Trebinjci su se uključili u humanu misiju skupljanja pomoći za Matijino liječenje.

Direktor Centra za informisanje i obrazovanje Trebinje Manojlo Ćuk u ime Savjeta muzičkog festivala “Zvon zvonke pjesme” uručio je donaciju od 384 KM Matijinom ocu Nenadu Darmanoviću. Savjet festivala “Zvona”, odlučio je, u ime pokrovitelja grada Trebinja, da sav prihod od prodatih ulaznica u humanitarnoj akciji bude namijenjen za liječenje dječaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana