Vlast nanosi štetu privredi

Danijela Stokanić
Vlast nanosi štetu privredi

Sarajevo - Spoljnotrgovinska komora (STK) BiH ponovo je apelovala na vlast da hitno donese podzakonska akta bez kojih je nesprovodiv Zakon o carinskoj politici BiH čija bi primjena donijela niz olakšica privredi.

Zakonski rok za izradu provedbenih akata bio šest mjeseci od usvajanja Zakona o carinskoj politici, ali oni nisu doneseni. Podzakonska akta treba da predloži Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Iz STK je juče saopšteno da su se u protekle dvije godine više puta obraćali institucijama i Upravnom odboru UIO da bi ukazali zbog čega je neophodno hitno donijeti pomenuta podzakonska akta.

- Nedonošenjem provedbenih akata onemogućena je primjena Zakona o carinskoj politici BiH, što dodatno otežava aktivnosti privrednika. Do sada smo u više navrata isticali šta za privredu BiH znači neodstojanje podzakonskih akata i stoga apelujemo na sve nadležne institucije da donošenje ovih podzakonskih akata realizuju u što bržem roku - istakli su u STK BiH.

Jedan od najvažnijih podzakonskih akata je odluka o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina prilikom uvoza mašina. Upravni odbor UIO je razmatrao prijedlog te odluke, ali je sve stalo na tome.

- Poslovna zajednica je očekivala da će Upravni odbor UIO prijedlog odluke o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina uputiti u dalju proceduru uviđajući njenu hitnost i značaj za privredne subjekte. Nažalost, informisani smo da Upravni odbor UIO nedavnoj sjednici nije usvojio prijedlog odluke i na taj način je još duže prolongirao nesprovođenje Zakona o carinskoj politici. Ova odluka bi u značajnom obimu podstakla privrednike da modernizuju opremu i proizvodnju. Iako je teško brojčano istaći značaj njenog donošenja, ona bi svakoj ozbiljnoj kompaniji, a prevashodno izvoznicima, donijela uštede hiljada maraka na osnovu oslobađanja od plaćanja uvoznih dažbina - istakli su u STK.

Osim oslobađanja plaćanja carine na uvoz mašina, među najvažnijim novinama u Zakonu o carinskoj politici su elektronski postupak provoza i elektronsko podnošenje carinskih prijava, što bi trebalo da ubrza procedure carinjenja robe i umanji troškove postupka.

Odluka na doradi

U Ministarstvu finansija i trezora BiH, čiji je prvi čovjek Vjekoslav Bevanda ujedno i predsjednik Upravnog odbora UIO, rekli su nedavno da odluka na posljednjoj sjednici nije usvojena, jer je planirana njena tehnička dorada s ciljem postizanja najboljeg rješenja.

- Odluka će biti predmet rasprave na jednoj od narednih sjednica Upravnog odbora UIO kako bi bili uzeti u obzir zahtjevi privrednika i uvažene primjedbe iznesene u vezi s ovom problematikom - naveli su u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana