Uvozne olakšice podižu privredi konkurentnost

Željka Domazet
Uvozne olakšice podižu privredi konkurentnost

Sarajevo - Domaći privrednici uskoro bi trebalo da dobiju olakšice pri uvozu mašina i opreme i repromaterijala kako bi bila poboljšana njihova konkurentnost.

Privrednici će biti oslobođeni plaćanja uvoznih carina na mašine i opremu koja se ne proizvodi u BiH, a namijenjena je za modernizaciju i razvoj domaćih preduzeća. Preduzećima će biti data i mogućnost da prilikom iznajmljivanja mašina od stranih partnera kao sredstvo obezbjeđenja koriste mjenice umjesto bankovnih garancija, koje su ih koštale oko deset miliona KM godišnje.

Olakšice privredi bile su glavna tema jučerašnjeg sastanka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića sa direktorom Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Mirom Džakulom i predsjednikom Spoljnotrgovinske komore BiH Brunom Bojićem.

- Privrednici bi ove benefite trebalo da koriste nakon što ova akta prvo usvoji Upravni odbor UIO, a zatim i Savjet ministara BiH. To bi trebalo da se dogodi najkasnije za dva mjeseca. Privrednicima će biti omogućene uštede i pružena pomoć kako bi bili konkurentni u odnosu na okruženje - rekao je Šarović.

Džakula je istakao da je UIO partner sa carinskim i poreskim obveznicima i da je dužnost svih da omoguće privrednicima da posluju transparentno i efikasno kako bi se mogli boriti sa konkurencijom.

- Kada je riječ o korišćenju trasirane mjenice kao sredstva osiguranja plaćanja za uvoz kalupa i drugih mašina, već je upućen akt Upravnom odboru UIO za koji članovi ovog odbora imaju razumijevanje. Nadam se da će na nekoj od narednih sjednica Upravni odbor UIO usvojiti taj akt, a kasnije je to potvrđeno na sjednici Savjeta ministara - rekao je Džakula i dodao da je ova olakšica već primijenjena kod lon-poslova.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić rekao je da će najavljene olakšice privrednicima mnogo značiti.

- Uvođenjem mjenica biće rasterećeno njihovo poslovanje, odnosno imaće mogućnost da zaposle nove radnike. Ova akta potrebno je što bolje definisati kako bi bila spriječena bilo kakva zloupotreba - rekao je Bojić.

Olakšice

*Privrednici će biti oslobođeni plaćanja uvoznih carina na mašine i opremu koja se ne proizvodi u BiH, a namijenjena je za modernizaciju i razvoj domaćih preduzeća.

*Preduzećima će biti data mogućnost da prilikom iznajmljivanja mašina od stranih partnera kao sredstvo obezbjeđenja koriste mjenice umjesto bankovnih garancija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana