U decembru pad proizvodnje od 2,6 odsto i stagnacija u energetskom sektoru

Srna
U decembru pad proizvodnje od 2,6 odsto i stagnacija u energetskom sektoru

Sarajevo - Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u decembru prošle godine bilježi pad od 2,6 odsto u odnosu na novembar iste godine, te pad od 2,1 odsto u odnosu na decembar 2017. godine.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda u decembru lani manja je za 3,2 odsto u odnosu na novembar 2018, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,2 odsto, a kapitalnih proizvoda manja za 5,6 odsto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u ovom mjesecu veća je za 12,6 odsto u odnosu na novembar lani, a energije za 0,8 odsto.

U decembru prošle, u odnosu na isti mjesec 2017. godine, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za 15,6 odsto, energije za 0,1 odsto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 2,4 odsto, intermedijarnih proizvoda za 3,8 odsto, a proizvodnja kapitalnih proizvoda manja za 5,6 odsto.

Ekonomski analitičar Igor Gavran izjavio je Srni da su oscilacije uvijek moguće i da nepovoljni pokazatelji u jednom mjesecu ne moraju neizostavno značiti ozbiljniji poremećaj u ekonomiji, ali da je očito da je najveći dio privrede BiH u ovom periodu zabilježio ili pad ili stagnaciju, osim proizvodnje trajnih proizvoda široke potrošnje.

Prema njegovim riječima, posebno su značajna poređenja sa istim periodom prethodne godine gdje se vidi da je i u strateški bitnom energetskom sektoru došlo do stagnacije sa zanemarivim povećanjem od 0,1 odsto.

“Jedan od poznatih događaja sa negativnim efektima koji je sigurno uticao na proizvodnju u ovom periodu jeste praktično potpuna obustava izvoza na područje Kosova, ali to ipak ne može objasniti ukupan pad. Eventualni remont određenih postrojenja takođe bi mogao biti jedan od razloga, kao i smanjenje tražnje na drugim izvoznim tržištima”, rekao je Gavran.

On je istakao da je, ipak, potrebno sagledati kvartalne i predstojeće januarske pokazatelje da bi se moglo ocijeniti da li je riječ o trajnijem negativnom trendu ili tek privremenom poremećaju.

“Nesporno je da situacija u ekonomiji u BiH u cjelini i odsustvo konkretnih i podsticajnih ekonomskih reformi ne daju osnova za optimizam i očekivanje pozitivnih trendova”, ocijenio je Gavran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana