Termoelektrani Ugljevik data nova snaga

Marijana Miljić
Termoelektrani Ugljevik data nova snaga

Ugljevik - Već prvih desetak dana rada nakon završetka kapitalnog remonta Termoelektrane "Ugljevik" potvrđuje njegovu potpunu opravdanost i nagovještava značajne pozitivne efekte, istakli su u upravi najvećeg proizvođača električne energije u sistemu "Elektroprivrede RS".

Kapitalni remonti termoelektrana se rade na svakih pet godina, a posljednji u Termoelektrani "Ugljevik" obavljen je 2010. godine. Remont je 2015. godine prolongiran za narednu zbog nepovoljne elektroenergetske situacije u "Elektroprivredi RS", a potom i prošle godine kako bi bio sproveden neophodni tenderski postupak i izvršene pripreme da u toku remonta uz redovne poslove bude realizovan i veliki investicioni zahvat kao što je zamjena elektrofilterskog postrojenja.

- Rekonstrukcija elektrofilterskog postrojenja je preduslov i za uspješan rad sistema za odsumporavanje dimnih gasova termoelektrane, čija je izgradnja takođe startovala početkom ove godine. Nakon izvršenih radova očekujemo značajno poboljšanje pogonske spremnosti termoelektrane i velike ekološke efekte i tehnološku korist kroz rekonstrukciju elektrofilterskog postrojenja. Značajni pozitivni efekti ovih zahvata pokazuju se već prvih dana nakon ponovnog startovanja, a nakon što izvršimo optimizaciju koja je neophodna nakon ovako obimnih remontnih radova vjerujem da će se puni efekat pokazati u narednim godinama - rekao je izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj termoelektrane u preduzeću Rudnik i termoelektrana "Ugljevik" Milutin Tasovac.

Ovaj kapitalni remont je, dodaje Tasovac, nastavak ozbiljnih investicija na bloku termoelektrane koje su započeli u kapitalnom remontu 2010. godine s ciljem da termoelektrana, koja je stara 32 godine, bude podignuta na viši tehničko-tehnološki nivo. U ovogodišnjem kapitalnom remontu pored redovnih poslova kao što je kapitalni remont turbine i generatora urađena je i rekonstrukcija elektrofiltera, a remont je iskorišćen i za veće zahvate u kotlu i na rashladnom tornju.

- Ovo je po obimu poslova najveći remont u našoj termoelektrani od kada se ona nalazi u eksploataciji - ističe rukovodilac radne jedinice "Termoelektrana" Dragan Miljanović.

Posebna pažnja bila je posvećena kvalitetu radova.

- Svi planirani remontni zahvati i oni za kojima se potreba ukazala naknadno urađeni kvalitetno i termoelektrana će moći da radi na zavidnom nivou još dugo godina i proizvodi trećinu električne energije u "Elektroprivredi RS". Efekti rekonstrukcije elektrofiltera se vide i kroz mnogo manju emisiju čvrstih čestica kroz dimnjak, a ukupni rezultat remontnih radova se najbolje ogleda kroz rad termoelektrane na projektovanoj snazi od 300 megavata, što će doprinijeti većoj proizvodnji električne energije - ističe direktor Rudnika i termoelektrane "Ugljevik" Đorđe Popović.

Kašnjenje

Završetak kapitalnog remonta kasnio je u odnosu na prvobitno utvrđeni rok 15 dana zbog dodatnih radova na remontu generatora, koji su morali biti urađeni kako bi bio obezbijeđen pouzdan rad u narednim godinama i na zamjeni elektrofilterskog postrojenja.

U upravi preduzeća ističu da su bili preambiciozni rokovi za demontažu starog i ugradnju novog elektrofilterskog postrojenja i da su radovi, uprkos kašnjenju, završeni u rekordnom roku u odnosu na iskustva u sličnim poslovima u okruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana