Srbija će pomoći Srpskoj u digitalizaciji sektora osiguranja

Milijana Latinović
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Sektor osiguranja u Republici Srpskoj nalazi se na početku procesa digitalizacije koji će obezbijediti brojne koristi kako osiguravačima tako i građanima, a na tom putu Srpska može da računa na podršku Srbije koja je već uspostavila informscioni sistem u ovom sektoru.

Istaknuto je to tokom Konferencije “Izazovi u sektoru osiguranja u doba globalne neizvjesnosti” tokom koje je i potpisan Sporazum o saradnji između Udruženja osiguravača Srbije i Udruženja društava za osiguranje RS. O digitalizaciji ovog sektora bilo je riječi na panelu “Digitalizacija sektora osiguranja kao nužan uslov razvoja u postpandemijskom periodu”.

- Savremeni način poslovanja u svim sektorima, a posebno u oblasti finansija, podrazumijeva digitalizovan proces zaključenja ugovora o osiguranju, odnosno izdavanje polisa, ali i prijavu i obradu nastalih šteta. Činjenica da se sektor osiguranja u Republici Srpskoj nalazi u početnoj fazi kada je u pitanju digitalizacija i automatizacija svih procesa, kroz ovaj panel, želimo sagledati različita iskustva iz regiona. Ovi procesi zasigurno donose velike benefite kako za osiguranike tako i za osiguravajuće kuće, ali i opštu društvenu zajednicu. Cilj panela jeste motivisanje društava za osiguranje Republike Srpske da snažno krenu u ovom pravcu - istaknuto je na panelu na kome su predstavljena iskustva iz Srbije kada je riječ o osnivanju informacionog sistema u ovoj oblasti.

Informacioni centar Udruženja osiguravača Srbije, istaknuto je, nastao je kao prirodna potreba u evoluciji osiguranja i potrebi regulatora za uspostavljanje uređenog tržišta prema najsavremenijim standardima. - Kreirana je centralna baza šeta u kojoj su dostupne precizne informacije o broju šteta, iznosima i povredama, a uspostavljen je i monitoring tržišta - kazali su panelisti navodeći neke od prednosti informacionog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana