Србија ће помоћи Српској у дигитализацији сектора осигурања

Милијана Латиновић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Сектор осигурања у Републици Српској налази се на почетку процеса дигитализације који ће обезбиједити бројне користи како осигуравачима тако и грађанима, а на том путу Српска може да рачуна на подршку Србије која је већ успоставила информсциони систем у овом сектору.

Истакнуто је то током Конференције “Изазови у сектору осигурања у доба глобалне неизвјесности” током које је и потписан Споразум о сарадњи између Удружења осигуравача Србије и Удружења друштава за осигурање РС. О дигитализацији овог сектора било је ријечи на панелу “Дигитализација сектора осигурања као нужан услов развоја у постпандемијском периоду”.

- Савремени начин пословања у свим секторима, а посебно у области финансија, подразумијева дигитализован процес закључења уговора о осигурању, односно издавање полиса, али и пријаву и обраду насталих штета. Чињеница да се сектор осигурања у Републици Српској налази у почетној фази када је у питању дигитализација и аутоматизација свих процеса, кроз овај панел, желимо сагледати различита искуства из региона. Ови процеси засигурно доносе велике бенефите како за осигуранике тако и за осигуравајуће куће, али и општу друштвену заједницу. Циљ панела јесте мотивисање друштава за осигурање Републике Српске да снажно крену у овом правцу - истакнуто је на панелу на коме су представљена искуства из Србије када је ријеч о оснивању информационог система у овој области.

Информациони центар Удружења осигуравача Србије, истакнуто је, настао је као природна потреба у еволуцији осигурања и потреби регулатора за успостављање уређеног тржишта према најсавременијим стандардима. - Креирана је централна база шета у којој су доступне прецизне информације о броју штета, износима и повредама, а успостављен је и мониторинг тржишта - казали су панелисти наводећи неке од предности информационог система.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана