Radnicima farme “Farmland” izmireno 70 odsto duga za plate

Milijana Latinović
Radnicima farme “Farmland” izmireno 70 odsto duga za plate

Banjaluka - Situacija u nekadašnjoj Govedarskoj farmi “Farmland” iz Nove Topole počela se raspetljavati jer je u nekoliko javnih prodaja zaplijenjenih stvari obezbijeđen novac i izmireno 70 odsto duga prema radnicima na osnovu neto plata, a do kraja godine očekuje se isplata i preostalog iznosa.

Potvrdila je to juče za “Glas Srpske” advokat Miroslava Drinić koja zastupa 56 bivših radnika tog propalog preduzeća.

- Od prvog popisa imovine do danas održano je nekoliko licitacija i javnih pogodbi na kojima smo sakupili nešto novca i do sada je radnicima isplaćeno 70 odsto neto plata koje im je preduzeće dugovalo. Preostalo je još da im izmiri ostatak duga za plate i poreze i doprinose - rekla je Drinićeva.

Dodala je da još nisu uspjeli prodati sve popisane stvari u krugu preduzeća, te da su preostale stvari u prilično lošem stanju.

- Nedavno smo popisali i jedan pokretni objekat, riječ je o montažnoj štali za koju čekamo kupca. Ako to uspijemo prodati mislim da ćemo moći izmiriti i preostalih 30 odsto duga za plate - istakla je ona.

Iako je vlasnik preduzeća “Agrocentar Lijevče” Darko Sekimić stavio katanac na ulaz u “Farmland”, kako bi osigurao mašinu koju je kupio na licitaciji, zainteresovanima koji žele da pogledaju ostale stvari omogućen je ulazak u krug preduzeća.

- On je kupio peletaru i na ročištu je izjavio da je zaključao da mu je ne bi neko ukrao. O svemu smo obavijestili sud, a prema našim saznanjima niko od zainteresovanih kupaca koji su dolazili da pogledjau preostale mašine nije spriječen da uđe u krug preduzeća - dodala je Drinićeva i naglasila da je bilo nekoliko situacija da su nepoznata lica potkradala stvari iz fabrike.

“Farmland” je radnicima dugovao oko 300.000 maraka, bez kamata, na ime neisplaćenih plata. Radnici su 2017. godine dobili sudski spor protiv preduzeća ali godinama ništa nisu mogli da naplate.

Oni su u pratnji advokata i sudske policije 31. oktobra prošle godine prvi put ušli u preduzeće i popisali mašine koje su zatekli na farmi, a 4. decembra su popisali i imovinu koju su zatekli u upravnoj zgradi i garažama u krugu farme. “Farmlandu” su još od 2016. godine blokirani računi zbog neizmirenih milionskih obaveza.

 

Porezi i doprinosi

Miroslava Drinić je istakla da očekuje da nakon neke od narednih licitacija započne izmirenje duga po osnovu poreza i doprinosa za radnike “Farmlanda”.

- Uputili smo zahtjev Poreskoj upravi RS da obračuna te iznose kako bismo znali koliki je ukupan dug - dodala je Drinićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana